Конгрес США зобов'язаний прийняти законопроект про нові санкції проти Росії, - Atlantic Council

В даний час Конгрес обговорює новий пакет санкцій відносно Росії, хоча процес затьмарений розслідуванням зв'язків між адміністрацією президента Дональда Трампа і Росією.

Олег Сєнцов - найвідоміший політичний в'язень Кремля

Законопроект, розроблений з метою покарати Росію за агресію проти України та анексію Криму, в червні безперешкодного пройшов Сенат, але натрапив на зусилля Білого дому по його ослабленню в той час як деякі європейські політики пішли назад в питанні санкцій, йдеться в статті Atlantic Council, передають Патріоти України.

Саме тому зараз вкрай необхідно прийняти нове законодавство про санкції - не в останню чергу через десятки українських політичних в'язнів, які тужать в російських в'язницях.

Один з цих ув'язнених був лідером для своїх соратників-дисидентів, і його історія служить ясною ілюстрацією важливості сильних законів про санкції. Він знаходиться в «колонії номер один», розташованій недалеко від Якутська, найхолоднішого міста в світі. Це український режисер і активіст Олег Сенцов, який в даний час відбуває двадцятирічний термін за сфабрикованими звинуваченнями.

Сенцов почав свою кар'єру в кіно в кінці 2000-х років, знявши пару короткометражних фільмів. Продавши свій автомобіль і бізнес, щоб зібрати кошти на виробництво фільмів, він отримав найбільшу популярність за повнометражну стрічку «Гамер», в якому розповідається про агресивний молодому геймера з Сімферополя. Фільм був добре сприйнятий на фестивалях, саме цей успіх спонукав Сенцова планувати виробництво інших фільмів в Криму і Україні.

Перед початком зйомок фільму «Носоріг» він приєднався до руху «євромайдан» і активно виступав проти тодішнього президента Віктора Януковича. Сенцов також приєднався до руху «Автомайдан» в Криму і доставляв провізію українським солдатам, які залишилися в казармах. Коли українським солдатам було надано шість годин, щоб покинути півострів, Олег допоміг організувати їх від'їзд. Російська влада захопили його разом з іншими активістами.

У травні 2014 року ФСБ Росії затримала Сенцова в Криму і переправила його в Москву. Під час судового розгляду в серпні 2015 року Сенцов, демонструючи видимі синці на своєму тілі, заявив, що його катували, щоб домогтися визнання. Він засвідчив, що агенти ФСБ били його кийком, намагалися задушити за допомогою поліетиленового пакета і погрожували йому зґвалтуванням. Російська влада, відмовляючись відкривати справу за звинуваченнями в тортурах, стверджували, що Сенцов захоплювався садомазохізмом.

Головний свідок проти Сенцова відрікся від своїх показань, заявивши, що давав їх під примусом. І тим не менше, Сенцов був засуджений до 20 років тюремного ув'язнення за передбачувану терористичну діяльність.

Численні європейські та американські кінематографісти і актори встали на захист Сенцова, стверджуючи, що його звинувачення і вирок, це послання на адресу творчого собщества Криму і Росії з метою задавити критику путінського режиму. До судового розгляду в 2014 році режисери Педро Альмодовар, Майк Лі, Кен Лоуч і Агніека Голландія написали лист, що закликає звільнити Сенцова. Потім американський актор Джонні Депп приєднався до руху, зробивши серію фотографій, на яких вказується дата винесення вироку і назва місця ув'язнення Сенцова. Зі свого боку, в 2017 році PEN America нагородила Сенцова премією Барбари Голдсміт, яку вручають «в'язням совісті». Меріл Стріп разом з делегацією, яка приїхала в Нью-Йорк, взяли нагороду від імені Сенцова.

Примітно, що Росія чинила опір зусиллям України щодо екстрадиції Сенцова, нав'язуючи йому російське громадянство і, отже, позбавляючи його українського громадянства. Сенцов відповів на це так: «Я не кріпак, щоб з землею мене передавати».

На жаль, важке становище політичних в'язнів, таких як Сенцов - а він зовсім не єдиний - ігнорується в Сполучених Штатах в зв'язку з розслідуванням зв'язків Трампа і Росії. Сенат при згоді обох партій на тлі постійних вихвалянь режиму Путіна Трампом був змушений прийняти законодавство, що дає Конгресу певну владу стримувати кроки адміністрації з ослаблення санкцій.

Через рік після винесення вироку Сенцов відправив таємний лист з в'язниці, в якому писав: «Не потрібно витягувати нас звідси будь-яку ціну». Його думка полягала не в тому, що він не хоче свободи, але в тому, що він і його товариші-ув'язнені це могутній символ несправедливості, який буде продовжувати протидіяти самодержавству в Росії і агресії в Україні. Незважаючи на зусилля Білого дому, Конгресу зобов'язаний прийняти законопроект про санкції - принаймні заради всіх політичних в'язнів в зв'язку з українською кризою.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...