Конвеєр брехні: Росіянин відверто розповів про свою роботу на "фабриці тролів"

Колишній співробітник російської "фабрики тролів" розповів про специфіку роботи і про те, як провалив тест на вакансію в департаменті роботи з facebook.

Про це 43-річний житель селища під Санкт-Петербургом Марат Міндіяров розповів в інтерв'ю The Washington Post, передають Патріоти України.

За його словами, коли він потрапив на "фабрику тролів", то відразу ж відчув себе персонажем антиутопії Джорджа Орвелла "1984" - "місця, де ви змушені говорити, що біле це чорне, а чорне це біле". "Ваше перше відчуття, коли ви опинилися там, було те, що ви були на якомусь заводі, який перетворив неправду, брехню на конвеєр. Обсяги були колосальними - там була величезна кількість людей, від 300 до 400, і всі вони писали абсолютну неправду. Це було як у світі Орвелла", - сказав Міндіяров.

Він розповів, що в його обов'язки входило писати коментарі під новинами. Він працював в департаменті коментарів. Міндіяров повідомив, що він мав писати те, що було наказано, при цьому його особисту думку ніхто не питав. "Коли я був там, були санкції (запроваджені Євросоюзом і Сполученими Штатами у відповідь на втручання Росії в Україну) і рубль почав падати. Я писав, що все було навпаки: наскільки прекрасне наше життя, наскільки чудово те, що зміцнювався рубль, і подібного роду абсурд. Що ці санкції зроблять нас сильнішими і т. д. і т. п", - розповів він.

Робоча зміна на "фабриці" тривала 12 годин і за цей час один працівник писав 135 коментарів по 200 знаків, а платили їм близько 40 тисяч рублів. Працювали вахтовим методом по 2 дні. При цьому, за його словами, можна було "заробляти" в 2 рази більше, працюючи в департаменті роботи з facebook. Однак сам Міндіяров не зміг там працювати через те, що не досить добре володіє англійською мовою. Співробітники цього департаменту повинні знати мову ідеально, щоб користувачі не запідозрили, що мають справу з іноземцем.

Як повідомлялось, спеціальний радник ФБР Роберт Мюллер звинуватив 13 росіян у втручанні в президентські вибори. В обвинувальному висновку Мюллера описувалося, як російські агенти вкрали номери соціального страхування та іншу інформацію про реальних американців і використовували їх для створення банківських і PayPal-рахунків для покупки онлайн-реклами. Агенти також вербували американців, щоб вони, наприклад, тримали в руках плакати під час мітингів, створюючи матеріали для використання росіянами в якості контенту в соцмережах. Окрім росіян, США звинувачує три російські організації - "Агентство інтернет-досліджень" або "фабрика тролів", "Конкорд Менеджмент і Консалтинг" і "Concord Catering". Всіх їх пов'язують із Євгеном Прігожиним, якого вважають наближеним до президента Росії Володимира Путіна. У міністерстві закордонних справ Росії назвали "абсурдом" звинувачення 13 росіян у втручанні в вибори президента США.

Раніше Facebook повідомляв, що близько 126 мільйонів американців могли бачити промоутований Росією політичний контент в соцмережі протягом двох років, і що 16 мільйонів, ймовірно, наражались на російську пропаганду в Instagram.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...