"Копають лопатами, як картоплю": Російські окупанти в Криму розграбували унікальний палац (фото)

В анексованому Криму забили на сполох через розграбування Ханського палацу в Бахчисараї, яке проводиться під прикриттям "реставрації" комплексу.

Ханський палац

Про те, що пам'ятці загрожує знищення, розповів активіст Едем Дудаков, передають Патріоти України з посиланням на Крим.Реалії.

Своєю реакцією він поділився в зв'язку зі страшними кадрами, які з'явилися в соціальних мережах.

Він підтвердив, що на території палацу ведуться розкопки – на кладовищі ханів, зі східного боку Ханської мечеті і біля конюшенного корпусу. "На відео добре видно, що копач орудує лопатою так, як ніби на городі картоплю копає", – розповів Дудаков.

За словами активіста, некомпетентні копачі своїми лопатами можуть пошкодити артефакти або просто їх не помітити і відправити разом із грунтом у відвал, який потім вивезуть на звалище.

Вказали також на іншу проблему – в Ханському палаці не ведеться облік виявлених цінностей. "Всі знайдені в результаті розкопок предмети повинні фіксуватися на відео, а в ситуації з розкопками на території кладовища, вони повинні проводиться в присутності імама, після того, як дозвіл дасть муфтіят", – пояснив активіст.

Як зазначила колишній керівник історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова, єдиний вихід – піти в суд. "Подача позову від фізичної особи буде відхилена за обставинами відсутності порушення прав даної фізичної особи. Ці матеріали повинні бути передані і долучені до матеріалів великого позову України до Росії, а також передані моніторам ЮНЕСКО", – пояснила вона.

Відзначимо, Україна з метою врятувати Бахчисарайський палац в окупованому Криму вирішує питання про внесення його до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і одночасно в список об'єктів під загрозою.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...