Корупція в оборонпромі: Як харківський завод сам у себе закуповував приціли для танків

У розслідуванні Bihus.Info фігурує фірма «Оптімумспецдеталь», через яку нібито проводилися сумнівні операції в сфері оборонної галузі.

І ця назва дійсно згадується в декількох процесах, відображених в матеріалах Реєстру судових рішень, передають Патріоти України з посиланням на BBC News Україна.

Журналісти видання досліджували за відкритими джерелами те, як, за версією НАБУ, чиновники «Харківського бронетанкового заводу» спільно з «Оптімумспецдеталь» «імітували» закупівлі танкових прицілів, що обійшлося в суму понад 12,5 млн грн.

Як сказано в матеріалах з Реєстру судових рішень, 28 жовтня 2015 року, держпідприємство «Харківський бронетанковий завод» (ХБТЗ) уклало договір з фірмою «Оптімумспецдеталь» на поставку 12 «виробів 1Г42 на загальну суму 12 526 800».

«Виріб 1Г42» - приціл-далекомір для танків, «родом» з СРСР. Це складова частина озброєння танків Т-64, які відновлює ХБТЗ. Однак, за даними НАБУ і досудового слідства, ніяких поставок прицілів не було, оскільки вони - і так є власністю Міноборони і зберігалися на тому ж заводі, але були незаконно вилучені посадовими особами ДП. Згаданий договір, як стверджується, укладений «з метою приховування неправомірного заволодіння майном Міноборони шляхом імітації закупівлі продукції».

Офіційно «Оптімумспецдеталь» не є виробником виробів 1Г42, контактів з виробниками і постачальниками прицілів не має. Податковий кредит підприємств «союзників» «Оптімумспецдеталь» сформований в результаті правовідносин з контрагентами за договорами поставок м'ясо-молочної продукції, зернових культур і тютюнових виробів.

Таким чином детективи НАБУ підозрюють, що посадові особи заводу за участю фірми «Оптімумспецдеталь», яка виконувала роль «постачальника», зловживаючи службовим становищем заволоділи майном Міноборони.

Фігурантам справи НАБУ загрожує позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна. Про кого саме йдеться - в матеріалах не вказується, але процес триває, вироків ще немає.

Слідством встановлено, що кошти, отримані від угоди, були переведені на дев'ять рахунків, а звідти - ще далі.
Ні від адміністрації ХБТЗ, ні від «Укроборонпрому» коментарів щодо ситуації поки не прозвучало.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...