Корисні поради: Дієтолог розповіла, як відмовитись від цукру

Пам'ятайте, що цукор міститься не тільки в солодощах, продуктах харчування, але і в напоях.

Про це у своєму блозі пише лікар-дієтолог вищої категорії Світлана Фус, передають Патріоти України.

"Майже половина всіх цукрів надходить в наш організм разом з напоями - газованою водою, пакетованими соками, чаєм та кавою. Часте їх вживання може привести до набору ваги і проблем зі здоров'ям.

Всього цукру в раціоні дорослих повинно бути не більше 50 г (10 чайних ложок) на день. Більше того, ВООЗ рекомендує для додаткової користі здоров'ю скоротити порції цукру - до 25 г цукру/день (5 чайних ложок).

Щоб скоротити кількість "зайвого" цукру в раціоні, замість солодких газованих напоїв пийте воду або воду з додаванням лимона, яблука або інших натуральних фруктів.

Обмежуйте або виключіть магазинні фруктові соки. Їх не можна вважати корисними і необхідними напоями для дорослих і особливо для дітей. Активна пропаганда користі фруктових соків - тільки маркетинговий хід.

Соки не повинні регулярно вживатися дітьми. Фруктовий сік містить багато цукру і майже не містить клітковини. Судіть самі: у відновлених соках 4-6 чайних ложок цукру на склянку напою, що навіть більше, ніж в кока-колі. Разом з тим, соком не втамувати спрагу, оскільки ефект буде точно навпаки і апетит тільки розіграється. Стакан такого соку буде містити 20 г цукру - майже дорослу рекомендовану добову норму. Це одна з причин розвитку цукрового діабету, ожиріння, карієсу у дітей.

На прилавках присутньо дуже багато нектарів - соковмісних напоїв, які перебувають на 15-50% з соку, решта це цукровий сироп, ароматизатори, а також штучні вітаміни.

І навіть якщо на етикетці соку написано "без цукру" - це насторожує. Оскільки це вказує на штучні підсолоджувачі-цукрозамінники в соку, шкода від яких також очевидна.

Якщо ви хочете, щоб була користь від фруктів - їжте їх в натуральному вигляді.

А дорослим що робити на шляху до зменшення споживання цукру? Якщо ви звикли до солодкого чаю або кави, постарайтеся поступово зменшити кількість доданого в них цукру, а потім і зовсім приберіть його.

І, звичайно, не бійтеся експериментувати: вода зі шматочками лимона або лайма, ароматний фруктовий чай з імбиром або кави з корицею можуть сподобатися вам навіть більше їх солодких аналогів."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...