Корисні поради: Дієтолог розповіла, як відмовитися від солі та цукру

Щоб зменшити кількість цукру та солі в своєму раціоні для зміцнення здоров'я, потрібно уважніше перевіряти інгредієнти, зазначені на упаковці, і пробувати нові смаки.

Таку пораду дала американський дієтолог, доктор Даррен Лонг Гіллеспі, пояснивши, що мозок людини ще з давніх часів особливо любить ці продукти, передають Патріоти України з посиланням на CNN.

"Для наших предків – печерних людей – вони були необхідні для виживання. Але в ті далекі часи такі продукти були рідкістю і людям не потрібно було багато сили волі, щоб обмежувати себе у шкідливій їжі", – розповіла Гіллеспі.

Вона уточнила, що частина мозку, яка регулює силу волі, еволюційно молодше і часто перекривається примітивними бажаннями. "Обдурити" природу все ж можна. Для цього потрібно максимально скоротити вживання прихованого цукру.

Прихований цукор на упаковках

За словами дієтолога, ця добавка міститься в 74% магазинних продуктів. Прихований цукор і сіль можна знайти в соку, напівфабрикатах, соусах, ковбасі та ін. Його додають для насиченого смаку, але виробник не завжди буває чесним з покупцем.

Щоб знайти добавку, потрібно уважно читати етикетки. Небезпека ховається в перших п'ятьох інгредієнтах. Часто виробник вказує на упаковці "кукурудзяний сироп" або "рисовий сироп".

За словами дієтолога, людина набуває підвищеної чутливості, зменшивши кількість прихованого цукру. В результаті буде потрібно набагато менше солодкого.

Нові смаки

Фахівці радять спробувати нові смаки: кислі, гіркі та умами (смак високобілкових речовин, що виділяється в самостійний: найчастіше, це приправи). Вони мають більш низький поріг ситості, а це означає, що більш насичені без солі і цукру.

Наприклад, можна заправити м'ясо або овочі замість солі ароматами умами (мариновані овочі, гриби, сік лайма, соєвий соус з низьким вмістом натрію і тверді витримані сири, такі як пармезан) для насиченого смаку. Або використовувати натуральні приправи. Згодом тяга до солоного почне падати.

Контролювати розмір порції

Зменшити кількість цукру і солі в раціоні можна, скоротивши обсяги споживання. Наприклад, можна замінити більшу пачку печива, на маленьку. Коли людям дають кілька невеликих батончиків в індивідуальній упаковці, вони з'їдають значно менше, ніж якби давали таку ж кількість у великій упаковці.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...