Корисні поради: Як купити вживане авто в Україні й не залишитися в дурнях

Журналісти проаналізували основні українські майданчики пошуку авто.

Як купити автомобіль на вторинному ринку в Україні, не залишившись у дурнях, – передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Є декілька майданчиків для пошуку авто:

  1. Auto.ria (не продакт-плейсмент, а місцями навіть навпаки);
  2. RST або навіть OLX;
  3. Через знайомих;
  4. Через карфайндерів.

Отже, розберемо принади і недоліки пункту №1. Майданчик auto.ria, мабуть, є одним із найзручніших у плані підбору й фільтрації під потрібні вам параметри, але й там не без нюансів. Ви щасливчик, якщо чітко розумієте, яке саме авто хочете, крім того, можете вписатися у бюджет. У цьому випадку пошуки, ймовірно, не займуть багато часу, за умови, що будете регулярно, тобто щонайменше тричі в день, оновлювати для себе інформацію. Повірте, крім вас, є ще багато бажаючих на такий же "не битий, не фарбований, ночував у теплому гаражі".

Втім, варто пам'ятати про низку нюансів під час пошуку автомобіля на auto.ria:

  • Зараз там – незліченна кількість "битків", переважно зі США. Їх активно скуповують на аукціонах страхових компаній.

Порядні продавці, до речі, економлять ваш і свій час, одразу викладаючи Vin-код. Завдяки ньому ви, використовуючи всемогутній Google, можете практично безпомилково визначити, в якому стані автомобіль покинув "страховий аукціон". Однак поки відсоток порядних продавців в Україні не такий великий. Тому будьте готові до того, що 9 із 10 відповідних варіантів у недалекому минулому були максимально близькими до утилізації.

  • Це ще не все. Так, вам може пощастити й ви наштовхнетеся на дійсно непоганий, скажімо VW Passat або Jetta. Проте варто розуміти, що вкрай часто з комплектації всередині буде максимум кермо й магнітола.

Водночас авто буде ніби непогано відрихтоване й пофарбоване. Однак, якщо ви погано розумієте тонкощі нанесення лакофарбового покриття, краще звернутися до послуг експертів – про них трохи далі.

Зрозуміло, що на фотографіях ви будете бачити відполірований зовні і всередині об'єкт бажання, але не спокушайтеся. Найбільш рідкісні та дорогі лоти на страхових аукціонах – це автомобілі, у яких в категорії "пошкодження" зазначено "hail", тобто "град". Нерідко у таких авто ціле скло, саме собою, все гаразд із ходовою і движком, подушки безпеки там, де їм і належить бути. Власне, все, що вам, ймовірно, доведеться робити – це незначні рихтувальні і, можливо, малярні роботи. Виграти такий автомобіль недорого – великий фарт! Зрештою, якщо в авто просто відірваний бампер або навіть двері, залежно від загального характеру деформацій кузова, такі варіанти теж варті уваги. І тут починається "найцікавіше".

  • Автоперепродажі стали об'єднуватися в невеликі автомайданчики.

Саме через це, знайшовши хороший варіант і зателефонувавши, ви найчастіше почуєте легенду на кшталт: "Щойно внесли завдаток за цей автомобіль, вже їдемо оформлятися, але ми можемо вам підібрати анітрохи не гірший. Правда, доведеться почекати з доставкою". А це в середньому 2-2,5 місяці від моменту "виграшу" авто на аукціоні. До речі, виграш – ще не гарантія того, що ви отримаєте транспортний засіб.

Продавець цілком спокійно може увімкнути "задню" і все доведеться починати спочатку. А ще авто можуть погано закріпити під час відвантаження і воно, в кращому випадку, отримає додатковий зовнішній "тюнінг" (в Атлантиці, знаєте, часто штормить), а ще в порту можуть з багажника повиймати якісь приємні дрібниці, наприклад, докатку, домкрат, аптечку... У гіршому ж випадку, в результаті тих же штормів контейнер із вашим автомобілем може просто змити за борт. Так, він, звичайно, буде застрахований, але купівлю доведеться починати спочатку.

Усе перераховане вище – рідкість, але все ж таки... Звісно, якщо терміни дозволяють, можна знайти дійсно чудовий варіант. Одним із останніх, наприклад, був хороший Passat 2015 року, з дуже незначними ушкодженнями фронтальної частини і можливістю "Buy now" за $2500.

  • На що ще потрібно звертати увагу на тому ж auto.ria? Там присутня зручна опція – "вік" продавця. Іншими словами, скільки часу продавець конкретного автомобіля зареєстрований на вказаному майданчику.

І тут не потрібно бути Шерлоком, щоб із великою ймовірністю визначити: перекупник перед вами або жива людина. Як правило, перекупники зареєстровані від 3-4 років і більше. Пишуть однаковими шаблонними фразами й кліше, навіть фотографії у них із одних і тих же ракурсів. "Прямі" продавці, як правило, зареєстровані нещодавно, здатні нестандартним способом описати свою конячку, ввічливі в телефонних діалогах, розповідають незвичні деталі. "Ну, а що поганого в автобізнесменах?", – запитаєте ви. По-перше, вас точно спробують, скажімо так, обдурити, по-друге, ви переплатите від $500 і більше. Шаблонні фрази від перекупників: їздила дівчина, автомобіль весь у рідній фарбі, не битий, сів і поїхав, друге авто в родині тощо.

  • Чимало на тому ж auto.ria й цікавих пропозицій від автомайданчиків, однак і там вас чекають "сюрпризи".

Перш за все і найчастіше на такі майданчики потрапляють автомобілі або в "передінфарктному" стані, або ті, які пережили "реанімацію", після якої краще вирушати на відпочинок у вигляді музейного експоната. Наступна категорія – ті ж відреставровані "битки", і шанс зустрітися з автомобілем у транспортабельному вигляді більш виражений в офіційних дилерів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

14 вересня - Воздвиження Хреста Господнього: Що категорично не можна робити в цей святковий день

субота, 14 вересень 2024, 0:10

14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...

Різдво Пресвятої Богородиці: Ця сильна молитва, прочитана з чистою душею, допоможе здійснити найзаповітніші бажання

неділя, 8 вересень 2024, 5:00

Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...