Корисні поради: Як розпізнати фальшиві гривні (відео)

За статистикою Нацбанку, найчастіше підроблені банкноти збувають у закладах швидкого харчування, дрібних магазинах, на автозаправних станціях та в касах метрополітену. Найбільш популярні у шахраїв банкноти номіналом 500, 200 та 100 гривень.

Іноді відрізнити підробки практично не можливо. Втім, експерти кажуть, підробити українську гривню є не просто. Банкноти мають більше ступенів захисту, ніж долари чи євро, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

"Це водяний знак, багатотоновий, який повторює портретне зображення, надрукований з лицьового боку паперу, і світлий елемент водяного знаку – це цифрове позначення номіналу. Папір з лицьового боку справжньої банкноти гладкий, зі зворотного боку – шорохуватий. Проти світла ми бачимо, товсту, занурену в товщу паперу захисну стрічку, яка має відповідні тексти", – зазначив головний фахівець департаменту грошового обігу НБУ Віталій Ковтонюк.

Також банкнота має серійний номер та оптичний елемент "спарк", який змінює колір під кутом нахилу купюри. "Йде плавний перехід одного кольору в інший, а тому зображення, які ми бачимо, стають об'ємними. На віконній захисній стрічці ми бачимо кінетичний ефект, фонове зображення і при зміні кута нахилу банкноти воно рухається. Якщо ми порівняємо ці два елементи захисту при зміні кута нахилу банкноти, то на підробці ми цього не спостерігаємо", – пояснив Ковтонюк.

Відрізнити професійну підробку важко. Однак, якщо виникли підозри в справжності грошей, фахівці радять звертатися до правоохоронців.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...