Корисні поради: Як зберегти тепло в домі (фото, відео)

За допомогою простих порад готуємо квартиру до холодів.

Вже у листопаді синоптики обіцяють в Україні перший сніг. І хоча за прогнозами, в цьому році сильних морозів очікувати не варто, все ж похолодання будуть. Та й грудень буде суворим, передають Патріоти України.

Капітально переводити квартиру у режим енергозбереження слід було б ще навесні-влітку. І все ж є методи, які допоможуть без особливих витрат істотно зберегти тепло в приміщеннях (і мова йде не тільки про класичне "заклеювання" вікон).

Щоб тепло в квартиру не поверталося у вигляді величезних рахунків за опалення, скористайтесь доступними кожному методами збереження тепла.

Утепліть вікна — зони найбільш високих тепловтрат в приміщеннях

Через щілини у вікнах безповоротно "витікає" в середньому 25% тепла. При цьому найбільш доступні способи теплоізоляції допоможуть підняти температура в квартирі на 5-7 °С.

Найбільш ефективний метод — замінити старі вікна на сучасні склопакети, що буквально відразу ж додасть в "загальну скарбничку тепла" кілька градусів:

  • Віддайте перевагу двокамерним склопакетам — така собі золота середина. У них дві повітряні подушки, що ідеально підійде для нашого клімату.
  • Обирайте склопакети з низькоємісійним (здатність до пропускання тепла) склом. Чим нижче цей показник, тим вище здатність скла відбивати тепло назад у приміщення.
  • Енергоефективність сучасних склопакетів забезпечується за рахунок деяких особливостей конструкції — так звані кліматичні клапани. З їхньою допомогою температура в кімнаті підтримується стабільна і немає необхідністі постійно провітрювати приміщення, для чого потрібно відкривати вікна і витрачати пристойний обсяг тепла.

Однак заміною вікон необхідно займатися влітку. Та й не завжди є фінансова можливість.

Якщо ви не готові встановлювати нові склопакети, скористайтеся економними порадами утеплення вікон:

  • Перевірте наявність щілин не тільки у віконній рамі, але й місця стиків з підвіконням. Зверніть увагу, що в цегляних будинках будівельники часто залишають під підвіконнями порожнечі. Щоб не мерзнути взимку, слід заздалегідь зняти підвіконня і порожні простори заповнити утеплювачем.
  • Щілини прибирайте з допомогою силіконових герметиків. Вони відмінно приймають форми зазорів і не випускають тепло. Середня вартість баночки на 300 мл — 70 грн. Можна також скористатися звичною замазкою, але вона не стійка до вологи. Увага: як герметики, так і замазки необхідно наносити на абсолютно сухі поверхні!

Гумовий ущільнювач на вікна

  • Використовуйте прогумований ущільнювач. Він набагато краще справляється з функцією енергозбереження, ніж поролонові стрічки, вата і папір. При цьому міняйте ущільнювач кожен рік з настанням холодного сезону.
  • Взимку через скло у вікні йде 10-14% тепла. Зберегти тепло дозволить теплозберігаюча плівка, яку легко приклеїти до скла самостійно за допомогою фена. Вона прозора і здатна пропускати 85% світла.
  • Наявність довгої лоджії — незаперечний "плюс" влітку. Але от взимку квартири з лоджіями страждають набагато сильніше, так як тут може втрачатися до 40% тепла! В даному випадку експерти рекомендують повністю закривати "неробочі" вікна поліетиленовою плівкою.

  • Рідко хто відкриває взимку вже "заклеєні" вікна. Якщо ж ви плануєте відкривати кватирку, то утеплити її варто знову-таки прогумованим ущільнювачем, який більш стійкий до постійного "відкрий-закрий".
  • Сонячне світло — це приблизно 3% тепла в квартирі. Здавалося б, дрібниця, та все ж знадобиться. Вранці обов'язково розсувайте штори і впускати в приміщення максимуму сонячного світла, особливо якщо ваші вікна виходять на сонячну сторону.
  • А ось на ніч необхідно закривати штори і опускати жалюзі. Це також допоможе знизити втрати тепла через скло.

Утепліть вхідні двері

Вхідні двері — другий після вікон "шлях" втрати тепла в квартирі. На нього припадає до 15% теплових втрат. Не дивно, адже при наявності щілин з вигляду добре прилягаючі двері пропускають протяги, які з легкістю "виносять" з квартири тепле повітря.

  • Відновіть щільність прилягання дверей до дверної коробки. Знову-таки, сьогодні є чимало пристосувань, які допоможуть це зробити: від забивання великих щілин монтажною піною до використання спеціальних нащельных рейок, ущільнювачів, вирівнювання порогу і т. д.
  • До речі, саме щілина під дверима — її найбільш слабке місце. Вирішити цю проблему допоможе спеціальна рейка зі щіткою, яка кріпиться шурупами до лицьової частини дверей. Більш бюджетний варіант — самоклеючі ущільнювачі. Але міняти їх потрібно кожен сезон, а пластикова або металева рейка прослужить кілька років.

Нащельная рейка

  • Якщо є фінансова можливість, встановіть подвійні двері. Металева зовнішня — для захисту. А ось внутрішня як раз і виконує роль тепло - і звукоізолятора.
  • Крім дверей у вашу квартиру, є також двері на сходовому майданчику. Тому не лінуйтеся їх закривати, а також двері в під'їздах. Для цього, до речі, рекомендують встановлювати на дверях доводчик — спеціально для ледачих або забудькуватих.
  • Утеплення вхідних дверей у під'їзд або встановлення двох дверей здатне підвищити температуру в приміщенні на 1-2 °С.

Вентиляція і провітрювання

Як утеплити квартиру напередодні холодів

Ми рідко замислюється про систему вентиляції в квартирі, коли мова заходить про збереження тепла. Але ж через вентиляційні отвори з будинку в цілому йде від 10 до 20% тепла!

  • Повністю закривати вентиляційні отвори в квартирі заборонено. Але можна елементарно прикрити їх картонкою або спеціальними дверцятами-гратами. Ви здивуєтеся, але такий "трюк" може підвищити температуру на 5 градусів!
  • Намагайтеся мінімізувати використання електровентиляторів і витяжок.

Система вентиляції в будинку

  • Багато експертів з енергоефективності відзначають: відкриття кватирки не провітрює, а лише остуджує приміщення — а це велика різниця. При бажанні дійсно провітрити кімнату, слід відкрити навстіж вікна хвилин на 5-ть. За цей час повітря не встигне вистудити кімнату, але встигне відновитися. Як писали раніше, для таких цілей використовуйте гумові ущільнювачі.

Підвищуємо ефективність батарей

Від радіаторів опалення (батареї) в квартирі формується до 90% тепла. Крім того, існує ряд корисних порад, які допоможуть більш ефективно використовувати тепло від батарей. Особливо це стане в нагоді в тому випадку, якщо ви можете самостійно регулювати на радіаторі температуру і режим роботи.

  • Забарвлений в темний колір радіатор віддає на 8-10% більше тепла, ніж скажімо, радіатор білого кольору. Також доведено, що найбільш ефективно з цим завданням справляється темно-коричневий колір.
  • Декоративні заслінки і щітки, які закривають радіатор, не повинні упиратися в підлогу. Чим більше отворів в такому щітку, тим краще.
  • Батарея з гладкою поверхнею — це приблизно на 10% більша тепловіддача!

Радіатор темно-коричневий колір

  • Максимально звільните простір навколо батарей і нагрівальних приладів від різних загороджень: меблі, щільні штори. При цьому штори недостатньо буде просто заступити за батарею — тканину доведеться підв'язати над радіатором. Врахуйте: якщо довгі штори закривають радіатор, значить 20% цінного тепла від нього йде на обігрів вікон!
  • Протирайте батареї від пилу.
  • Встановлені в спеціальних нішах радіатори працюють на 10% менш ефективно на відміну від тих, які виступають в кімнату. Можливо, в естетичному плані це не так красиво, але більш практично.
  • Самостійно зробіть тепловідбивний екран/фон і встановіть його між стіною та батареєю. Зробити його можна із звичайної фольги, пофарбованої срібною фарбою фанери чи пінофолу з основою із фольги. Такий нехитрий метод дозволить підвищити ефективність тепловіддачі батарей на 20%, адже тепер вони не будуть обігрівати стіни. А витрати на обігрів кімнат зменшаться на 4%.

тепловідбивний екран

тепловідбивний матеріал за батарею

Утеплення стін і підлоги

У так званих "панельках" через зовнішні стіни може йти до 35% тепла. На жаль, але в містах України більшість будинків — це як раз панельні багатоповерхівки.

При цьому "заплаткове" утеплення стін зовні великого ефекту не матиме. Набагато ефективніше, якщо будівлю повністю утеплять з першого по останній поверх. Безумовно, про утеплення підлоги та стін слід думати заздалегіть. Та й це влетить у копієчку.

Килим на підлозі для утеплення квартири

Тому, як би банально це не звучало, але найбільш бюджетний варіант збереження тепла в "панельках" килими на підлозі та стінах. А якщо квартира знаходиться на першому поверсі, то килим на підлозі в зимовий час — річ буквально незамінна. І так, ефективність "бабусиних" килимів на стіні ніхто не відміняв.

Як утеплити квартиру на зиму

Джерело: РБК-Styler
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...