Корисні поради: Як зберегти тепло в домі (фото, відео)

За допомогою простих порад готуємо квартиру до холодів.

Вже у листопаді синоптики обіцяють в Україні перший сніг. І хоча за прогнозами, в цьому році сильних морозів очікувати не варто, все ж похолодання будуть. Та й грудень буде суворим, передають Патріоти України.

Капітально переводити квартиру у режим енергозбереження слід було б ще навесні-влітку. І все ж є методи, які допоможуть без особливих витрат істотно зберегти тепло в приміщеннях (і мова йде не тільки про класичне "заклеювання" вікон).

Щоб тепло в квартиру не поверталося у вигляді величезних рахунків за опалення, скористайтесь доступними кожному методами збереження тепла.

Утепліть вікна — зони найбільш високих тепловтрат в приміщеннях

Через щілини у вікнах безповоротно "витікає" в середньому 25% тепла. При цьому найбільш доступні способи теплоізоляції допоможуть підняти температура в квартирі на 5-7 °С.

Найбільш ефективний метод — замінити старі вікна на сучасні склопакети, що буквально відразу ж додасть в "загальну скарбничку тепла" кілька градусів:

  • Віддайте перевагу двокамерним склопакетам — така собі золота середина. У них дві повітряні подушки, що ідеально підійде для нашого клімату.
  • Обирайте склопакети з низькоємісійним (здатність до пропускання тепла) склом. Чим нижче цей показник, тим вище здатність скла відбивати тепло назад у приміщення.
  • Енергоефективність сучасних склопакетів забезпечується за рахунок деяких особливостей конструкції — так звані кліматичні клапани. З їхньою допомогою температура в кімнаті підтримується стабільна і немає необхідністі постійно провітрювати приміщення, для чого потрібно відкривати вікна і витрачати пристойний обсяг тепла.

Однак заміною вікон необхідно займатися влітку. Та й не завжди є фінансова можливість.

Якщо ви не готові встановлювати нові склопакети, скористайтеся економними порадами утеплення вікон:

  • Перевірте наявність щілин не тільки у віконній рамі, але й місця стиків з підвіконням. Зверніть увагу, що в цегляних будинках будівельники часто залишають під підвіконнями порожнечі. Щоб не мерзнути взимку, слід заздалегідь зняти підвіконня і порожні простори заповнити утеплювачем.
  • Щілини прибирайте з допомогою силіконових герметиків. Вони відмінно приймають форми зазорів і не випускають тепло. Середня вартість баночки на 300 мл — 70 грн. Можна також скористатися звичною замазкою, але вона не стійка до вологи. Увага: як герметики, так і замазки необхідно наносити на абсолютно сухі поверхні!

Гумовий ущільнювач на вікна

  • Використовуйте прогумований ущільнювач. Він набагато краще справляється з функцією енергозбереження, ніж поролонові стрічки, вата і папір. При цьому міняйте ущільнювач кожен рік з настанням холодного сезону.
  • Взимку через скло у вікні йде 10-14% тепла. Зберегти тепло дозволить теплозберігаюча плівка, яку легко приклеїти до скла самостійно за допомогою фена. Вона прозора і здатна пропускати 85% світла.
  • Наявність довгої лоджії — незаперечний "плюс" влітку. Але от взимку квартири з лоджіями страждають набагато сильніше, так як тут може втрачатися до 40% тепла! В даному випадку експерти рекомендують повністю закривати "неробочі" вікна поліетиленовою плівкою.

  • Рідко хто відкриває взимку вже "заклеєні" вікна. Якщо ж ви плануєте відкривати кватирку, то утеплити її варто знову-таки прогумованим ущільнювачем, який більш стійкий до постійного "відкрий-закрий".
  • Сонячне світло — це приблизно 3% тепла в квартирі. Здавалося б, дрібниця, та все ж знадобиться. Вранці обов'язково розсувайте штори і впускати в приміщення максимуму сонячного світла, особливо якщо ваші вікна виходять на сонячну сторону.
  • А ось на ніч необхідно закривати штори і опускати жалюзі. Це також допоможе знизити втрати тепла через скло.

Утепліть вхідні двері

Вхідні двері — другий після вікон "шлях" втрати тепла в квартирі. На нього припадає до 15% теплових втрат. Не дивно, адже при наявності щілин з вигляду добре прилягаючі двері пропускають протяги, які з легкістю "виносять" з квартири тепле повітря.

  • Відновіть щільність прилягання дверей до дверної коробки. Знову-таки, сьогодні є чимало пристосувань, які допоможуть це зробити: від забивання великих щілин монтажною піною до використання спеціальних нащельных рейок, ущільнювачів, вирівнювання порогу і т. д.
  • До речі, саме щілина під дверима — її найбільш слабке місце. Вирішити цю проблему допоможе спеціальна рейка зі щіткою, яка кріпиться шурупами до лицьової частини дверей. Більш бюджетний варіант — самоклеючі ущільнювачі. Але міняти їх потрібно кожен сезон, а пластикова або металева рейка прослужить кілька років.

Нащельная рейка

  • Якщо є фінансова можливість, встановіть подвійні двері. Металева зовнішня — для захисту. А ось внутрішня як раз і виконує роль тепло - і звукоізолятора.
  • Крім дверей у вашу квартиру, є також двері на сходовому майданчику. Тому не лінуйтеся їх закривати, а також двері в під'їздах. Для цього, до речі, рекомендують встановлювати на дверях доводчик — спеціально для ледачих або забудькуватих.
  • Утеплення вхідних дверей у під'їзд або встановлення двох дверей здатне підвищити температуру в приміщенні на 1-2 °С.

Вентиляція і провітрювання

Як утеплити квартиру напередодні холодів

Ми рідко замислюється про систему вентиляції в квартирі, коли мова заходить про збереження тепла. Але ж через вентиляційні отвори з будинку в цілому йде від 10 до 20% тепла!

  • Повністю закривати вентиляційні отвори в квартирі заборонено. Але можна елементарно прикрити їх картонкою або спеціальними дверцятами-гратами. Ви здивуєтеся, але такий "трюк" може підвищити температуру на 5 градусів!
  • Намагайтеся мінімізувати використання електровентиляторів і витяжок.

Система вентиляції в будинку

  • Багато експертів з енергоефективності відзначають: відкриття кватирки не провітрює, а лише остуджує приміщення — а це велика різниця. При бажанні дійсно провітрити кімнату, слід відкрити навстіж вікна хвилин на 5-ть. За цей час повітря не встигне вистудити кімнату, але встигне відновитися. Як писали раніше, для таких цілей використовуйте гумові ущільнювачі.

Підвищуємо ефективність батарей

Від радіаторів опалення (батареї) в квартирі формується до 90% тепла. Крім того, існує ряд корисних порад, які допоможуть більш ефективно використовувати тепло від батарей. Особливо це стане в нагоді в тому випадку, якщо ви можете самостійно регулювати на радіаторі температуру і режим роботи.

  • Забарвлений в темний колір радіатор віддає на 8-10% більше тепла, ніж скажімо, радіатор білого кольору. Також доведено, що найбільш ефективно з цим завданням справляється темно-коричневий колір.
  • Декоративні заслінки і щітки, які закривають радіатор, не повинні упиратися в підлогу. Чим більше отворів в такому щітку, тим краще.
  • Батарея з гладкою поверхнею — це приблизно на 10% більша тепловіддача!

Радіатор темно-коричневий колір

  • Максимально звільните простір навколо батарей і нагрівальних приладів від різних загороджень: меблі, щільні штори. При цьому штори недостатньо буде просто заступити за батарею — тканину доведеться підв'язати над радіатором. Врахуйте: якщо довгі штори закривають радіатор, значить 20% цінного тепла від нього йде на обігрів вікон!
  • Протирайте батареї від пилу.
  • Встановлені в спеціальних нішах радіатори працюють на 10% менш ефективно на відміну від тих, які виступають в кімнату. Можливо, в естетичному плані це не так красиво, але більш практично.
  • Самостійно зробіть тепловідбивний екран/фон і встановіть його між стіною та батареєю. Зробити його можна із звичайної фольги, пофарбованої срібною фарбою фанери чи пінофолу з основою із фольги. Такий нехитрий метод дозволить підвищити ефективність тепловіддачі батарей на 20%, адже тепер вони не будуть обігрівати стіни. А витрати на обігрів кімнат зменшаться на 4%.

тепловідбивний екран

тепловідбивний матеріал за батарею

Утеплення стін і підлоги

У так званих "панельках" через зовнішні стіни може йти до 35% тепла. На жаль, але в містах України більшість будинків — це як раз панельні багатоповерхівки.

При цьому "заплаткове" утеплення стін зовні великого ефекту не матиме. Набагато ефективніше, якщо будівлю повністю утеплять з першого по останній поверх. Безумовно, про утеплення підлоги та стін слід думати заздалегіть. Та й це влетить у копієчку.

Килим на підлозі для утеплення квартири

Тому, як би банально це не звучало, але найбільш бюджетний варіант збереження тепла в "панельках" килими на підлозі та стінах. А якщо квартира знаходиться на першому поверсі, то килим на підлозі в зимовий час — річ буквально незамінна. І так, ефективність "бабусиних" килимів на стіні ніхто не відміняв.

Як утеплити квартиру на зиму

Джерело: РБК-Styler
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Як австрійці господарювали в українському селищі під час Першої світової (фото)

неділя, 23 червень 2024, 22:55

На знімках зображені солдати та місцеві мешканці. Фото зберігаються у Австрійському державному архів. Журналісти пропонують переглянути світлини селища Перегінське - тепер Рожнятівський район Івано-Франківської області, передають Патріоти України. Вони...

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

неділя, 23 червень 2024, 5:40

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...