Корисний фаст-фуд, або Що можна приготувати за 30 хвилин

Буває так, що хочеться чогось смачненького, але вільного часу дуже мало. Або, приміром, ось-ось повернуться додому рідні і кохані, а на приготування чого-небудь пристойного залишилося всього півгодини...

За 30 хвилин, дійсно, можна приготувати не одну страву, а повноцінний обід або вечерю. І не щось простеньке, а делікатесний варіант, яким можна порадувати близьких і дорогих людей, передають Патріоти України.

Єдина неодмінна умова – наявність всіх необхідних продуктів в потрібних кількостях. Втім, важливий і організаційний бік справи: чистота на кухні, достатньо простору, нехай не широкий, але прийнятний асортимент посуду та побутових приладів, вміння працювати швидко і зібрано.

Курячі груднинки в гірчичному соусі

Курятину, як не готуй, важко зіпсувати, але підсумок цього рецепту – своєріднийу шедевр: дивовижно тонка суміш галльських смаків і ароматів. Головне, не замінювати настільки популярний у Франції розмарин на кріп з петрушкою, а ніжну гірчицю з зернами на гострий аналог без них.
Інгредієнти:
4 курячі груднинки зі шкірою
кілька гілочок свіжого розмарину
4 ч. л. гірчичного порошку
3 невеликих молодих цибулини-порей або 1 велика
4 зубчики часнику
100 мл білого вина
75 мл сметани
1 ч. л. гіркої французької гірчиці із зернами
сіль, чорний перець
оливкова олія
Розігріти сковороду з олією. Викласти курячі груднинки в миску, посолити, поперчити, посипати нарізаними листочками розмарину, гірчичним порошком і крапелькою оливкової олії. Як слід втерти приправи в м'ясо і покласти груднинки на сковороду шкірою вниз. Через 5 хвилин м'ясо перевернути і смажити ще 5 хвилин. Нарізати цибулю тонкими кільцями, часник подрібнити і додати до м'яса. Через пару хвилин вилити на сковороду вино і тушкувати ще кілька хвилин. Після цього покласти по ложці сметани на кожну груднинку, розмазати на них, накрити сковороду кришкою і тушкувати все ще буквально 3-5 хвилин.
Приготовану таким чином курятину викласти на дошку (без утвореного соусу) і нарізати невеликими шматочками. У соус додати гірчицю з зернами, за необхідності досолити і доперчити, вилити пару ложок на страву, зверху викласти курячі шматочки, полити їх соусом, що залишився, і відразу подавати до столу.
Одночасно на гарнір: відварити неочищену молоду картоплю – 15-20 хвилин і приготувати закуску з листя салату або пекінської капусти з горіхами – 5-7 хвилин.Лососеві стейки на зеленій подушці
Лосося недарма називають королем риб: ніжна м'якоть красивого рожевого кольору з насиченим смаком дає всі підстави для цього титулу. Як і те, що він чудовий у будь-якому вигляді: підсмажений, приготований на пару, запечений.
Інгредієнти:
4 стейки з лосося
3 лимони
250 г твердого сиру
2 великі цибулини
300 г кропу
300 г петрушки
2 ст. л. вершкового масла
сіль, чорний перець
рослинна олія
оливкова олія
Розігріти духовку до 220°С і підготувати плаский лист, встеливши його пергаментним папером, змазаним олією.
Гарненько промити і не дуже дрібно пошинкувати всю зелень. Цибулю нарізати кільцями.
Розлити в сковорідці вершкове масло і обсмажити в ньому цибулю 3 хвилини, потім викласти зелень і, посоливши і поперчивши її, протушкувати всі 3 хвилини. Видавити в суміш сік 1 лимона і одразу ж вимкнути вогонь.
Стейки, не очищаючи від шкірки, промити і обсушити. Далі дуже помірно посолити і поперчити, добре змастити з обох боків соком другого лимона і обмазати оливковою олією. Обсмажувати на другій сковороді з розпеченим маслом по 5 хвилин з кожного боку, дуже обережно перевертаючи.
Укласти на деко третій лимон, нарізаний тонкими кружечками, зверху помістити суміш із зелені, далі стейки з лосося і кожен посипати тертим сиром. Помістити в духовку максимум на 5 хвилин.
Одночасно на гарнір: приготувати швидкий рис в пакетиках –15-20 хвилин і доповнити салатом з помідорів і зеленої цибулі – 7 хвилин.Паста по-сієнськи
Італійці придумали більш ніж 150 видів спагетті і незліченну кількість рецептів з них, багато з яких можна запросто приготувати за півгодини. Ми пропонуємо варіант, популярний в Сієні: з широким набором продуктів і м'ясним фаршем – і ситно, і святково.
Інгредієнти:
250 г спагетті
200 г яловичого фаршу
300 г броколі
300 г печериць
6 помідорів
100-200 г твердого сиру (найкраще пармезану)
4 зубчики часнику
1 цибулина
150 мл окропу
4 ст. л. рубаного базиліка і пригорща цілих листочків
1 ч. л. чебрецю
1 ч. л. материнки
вершкове масло
оливкова олія
сіль і перець за смаком
Відварити (але не розварити!) спагеті і відкинути на друшляк. Броколі розділити на дрібні суцвіття, гриби нарізати шматочками, цибулю – кубиками, часник – часточками. Розігріти в глибокій сковороді олію і три хвилини тушкувати цибулю і часник. Додати фарш, як слід розім'яти його і все розмішати, через 5 хвилин покласти гриби і інші овочі. Підлити половину окропу. Приправити чебрецем, сіллю, перцем. Накрити кришкою і тушкувати 8 хвилин.
Помідори очистити і нарізати кубиками, додати їх разом з другою половиною окропу до м'ясоовочевої суміші, накрити і тушкувати 8 хвилин. Приправити базиліком і материнкою і потримати на мінімальному вогні рівно 1 хвилину.
Прогріти спагетті з вершковим маслом, розкласти по тарілках, покрити середину соусом, по краях посипати тертим сиром, а верх прикрасити листочками базиліку.
Одночасно на гарнір: нашинкувати салат з руколи з редискою і грушею – 15 хвилин.Тайські пряні мідії
Мідії – прекрасний вибір для того, щоб приготувати щось нескладне, швидке і одночасно вишукане. А морські молюски по-тайськи – це перевірений часом рецепт з багатим і оригінальним смаком, визначеним традиційними спеціями і технологією приготування.
Інгредієнти:
1,5 кг свіжих неочищених мідій
1/3 ст. соку лимона
200 мл несолодкого кокосового молока (можна замінити вершками)
1/3 ст. сухого білого вина
2 ч. л. червоної пасти карі
1 оберемок зеленої цибулі
3 зубчики часнику
1 ст. л. цукру
4 ст. л. свіжої кінзи
сіль і мелений чорний перець
Вибрати мідії тільки з цілими, повністю закритими мушлями. Очистити мушлі від будь-якого нальоту і видалити "бороди". У великій каструлі змішати лимонний сік, вино, пасту каррі, часник, порізану зелену цибулю і цукор. Довести суміш до кипіння і варити на слабкому вогні 5 хвилин. Потім покласти в каструлю мідії, щільно накрити кришкою і тримати на середньому вогні 6 хвилин або поки мушлі не розкриються – до 8 хвилин. Шумівкою вийняти молюсків з каструлі, викинути ті, що не розкрилися. До решти соусу додати кокосове молоко і поварити кілька хвилин. Додати кінзу, сіль і перець, потримати на вогні рівно 1 хвилину і вимкнути його. Викласти мідії на блюдо і залити приготованим соусом.
Одночасно на гарнір: відварити на слабкому вогні, постійно помішуючи, рисову локшину – 5-7 хвилин і подати з маринованим імбиром.
Увага! Ніколи не купуйте упаковки зі злиплими мідіями, з замерзлими потоками рідини, з молюсками, мушлі яких покриває кірка льоду, – це показник того, що вони вже розморожувалися і до вживання непридатні. Важливо, щоб мушлі були цілими і повністю закритими. Якщо ж йдеться про свіжих мешканців моря, то стулки при легкому постукуванні повинні закриватися.Тайська червона паста карі
Попередній рецепт, як і половина страв Південно-Азіатської кухні, немислимий без пряних паст. Варто приготувати червоний її варіант в достатній кількості, і тоді у вас завжди буде можливість надати будь-якій страві екзотичний колорит. Наш варіант можна зберігати у щільно закритій скляній тарі в холодильнику до двох місяців.
Рецепт розрахований на 15 порцій.
Інгредієнти:
12 шт. великих сушених червоних чилі
1 стебло лемонграсу
10 шт. пошинкованої цибулі шалот або 2 шт. ріпчастої цибулі
10 зубчиків часнику
0,5 ст. л. білого меленого перцю
1 ч. л. куркуми
2 ч. л. рубленого свіжого імбиру
1 ч. л. зіри
1 ст. л. насіння коріандру
2 бутони гвоздики
1 ч. л. солі
1 ч. л. цукру
2 ст. л. рослинної олії
1 ч. л. креветкової пасти (можна придбати в магазинах продуктів для східної кухні)
Чилі замочити на 15 хвилин у гарячій воді, відкинути на друшляк і очистити від насіння. Нарізати 5 см білої частини лемонграсу дрібними шматочками. Нарізаний лемонграс, рубану цибулю, часник і імбир обсмажувати на сухій сковороді дві хвилини. Додати зіру, коріандр, гвоздику і продовжувати обсмажувати на середньому вогні 5 хвилин, постійно помішуючи. Пересипати всі прянощі в блендер і ретельно подрібнити. Додати білий перець, куркуму, сіль, цукор, рослинну олію і креветкову пасту (якщо змогли знайти) і збивати в блендері до отримання однорідної маси якомога ніжнішої консистенції.

Примітка: Якщо хочете досягти повної автентичності, зітріть всі ці прянощі в ступці, як це роблять самі тайці – 2-3 години. Також готову пасту (і не один її варіант) можна купити в магазинах азіатських спецій або через Інтернет.

Практичні поради
Дістаньте абсолютно всі продукти для майбутнього готування заздалегідь, щоб пізніше не метатися в пошуках.
Розсортуйте продукти – приправи до приправ, овочі до овочів, рідини до рідин.
Відразу підготуйте весь необхідний посуд і пристосування: блендер, каструлі, сковорідки, дошки для нарізки, ножі і т. д.
Попередній пункт особливо важливий, якщо йдеться про необхідність двох сковорідок, двох дощок, кількох мисок і т. п.
Перечитайте рецепт ще раз.

Вимкніть телефон.

Джерело: ТСН.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...