"Країні і армії сьогодні потрібні думаючі люди", - ізраїльський військовий інструктор розкритикував систему ЗСУ

В українській армії системна проблема полягає в тому, що командирами часто стають не лідери, а люди, що не мають ні знань, ні впливу, які не вміють працювати з особовим складом і так далі, що може привести до другого Іловайську.

Цві Аріелі

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив військовий інструктор-волонтер з Ізраїлю Цві Аріелі, який тренував українських силовиків під час АТО, передають Патріоти України.

За його словами, командир повинен мати авторитет.

"В Ізраїлі 90% командирів мають вплив, їх поважають, бо вони проходять певні постійні удосконалення, тому що там існує постійний відбір і відсів. Ти не можеш перейти на наступний рівень, не пройшовши попередній", - зазначив Аріелі.

Він додав, що в Україні командири вчаться, і потім всі, навіть найбільш безталанні, стають офіцерами, і їм дають в підпорядкування взвод.

"Уявіть собі: 30 осіб потрапляють під командування абсолютно випадкової людини, яку просто свого часу записали на військову кафедру в її цивільному виші... І навіть якщо хлопцям пощастить отримати командира, який закінчив військове училище або навіть військовий інститут, це абсолютно не гарантія, що він відповідає своїй посаді", - сказав інструктор.

Аріелі додав, що для військових є короткі курси, але їх зміст сумнівний. Крім того, немає універсальної системи базової підготовки бійців, яка повинна бути уніфікована не тільки в рамках Збройних сил України (ЗСУ), але і в рамках всіх силових відомств.

"Країні і армії сьогодні потрібні думаючі люди, які будуть системно брати і використовувати кращий досвід інших країн, адаптований під сучасні українські виклики і реалії. Але робити це потрібно осмислено, а не тупо перекладати з іншої мови і починати впроваджувати. Також необхідно постійно аналізувати власний досвід бойових дій, робити з цього чесні і системні висновки. Якщо були слабкі місця і прогалини, негайно виправляти, вносити корективи в бойові статути, інструкції і т.ін.", - уточнив він.

Разом з тим, він додав, що важливим є і питання підбору інструкторів для військових.

"Не хочете ізраїльтян - запросіть британців чи американців. Але платити їм доведеться не 50-60 тисяч гривень, а стільки, скільки фахівець такого рівня отримує в світі. А простий інструктор в світі отримує від 5 тисяч доларів на місяць. Спеціаліст стратегічного рівня - 25 -30 тисяч доларів на місяць. Дорого - так. Але дешевше можна отримати черговий Іловайськ або Дебальцеве", - підкреслив Аріелі.

За його словами, якщо не використовувати досвід таких фахівців, тоді і реальних змін не буде.

"Тому що вийде в підсумку фігня, на кшталт контрактної армії, коли все в підсумку повернулося на круги своя, а натівські стандарти будують старі радянські і пострадянські генерали, які мало в них розуміють. Коли у нас в армії є якась кількість людей (таких, про яких кажуть "ні риба, ні м'ясо"), які отримують там зарплату - і тому бояться слово сказати або заявити про проблеми", - підсумував він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...