"Краще зважувати те, що говориш. Або не говорити зовсім", - громадський діяч про українського міністра

«Спочатку був Ждун, а тепер – Жрун», – жартують у соцмережах. Міністр Рева, сам того не бажаючи, запустив, схоже новий мем.

Про це пише у своєму блозі політик, громадський діяч, депутат Верховної Ради чотирьох скликань Михайло Поживанов, передають Патріоти України.

"Коли у США на початку цього року призначали генеральним прокурором Джеффа Сешнса (який переміг, до речі, з мінімальним відривом), йому пригадали висловлювання 30-річної (!) давнини. За які він свого часу втратив шанс на крісло федерального судді. Нестриманий Сешнс буцімто породив таку фразу: «обережніше у розмові з білими хлопцями» – сказане це було, як не складно здогадатися, на адресу темношкірого візаві. Сам претендент расистські висловлювання категорично заперечував, тому й отримав портфель прокурора. Хоча й не без складнощів. Наші ж чиновники можуть плескати все, що завгодно. Все, як то кажуть, що слина на язик принесе. Проблема ж українців не так у тому, що вони забагато їдять, як у тому, що вони їдять неправильно. Через що й страдають на зайву вагу. (Яка, між іншим, не обійшла і деяких членів уряду). За даними ВОЗ, середній індекс тіла української жінки дорівнює 26,1, а чоловіка – 26,3 (при нормі у 24,99).

Цікаво, що фахівці ФАО (Food and Agriculture Organization of United Nations) включили Україну до трійки лідерів серед країн, де має місце харчова модель під назвою «потрійний тягар». Це означає, що люди в нашій країні і недоїдають, і переїдають, і отримують недостатньо вітамінів. Якщо помножити таку модель на малорухомий спосіб життя, ситуація вийде по-справжньому загрозливою.

Однак Рева говорив не про здоров’я нації, він говорив про економію. Але забув про економіку. Тож дещо доведеться нагадати.

У позаминулому столітті прусський економіст Ернст Енгель сформулював ряд економічних законів, що носять тепер його ім'я. Вони стосуються зміни структури витрат людей (і сімей) в залежності від зростання їхніх доходів. На думку Енгеля, витрати на продукти харчування повинні рости повільніше, ніж доходи. Їх частка в загальній структурі витрат буде зменшуватися, а ось витрати на подорожі, відпочинок, освіту, культурні та інші «неїстівні» заходи повинні рости. При цьому самі продукти харчування будуть змінюватися в бік більш якісних.

З цих законів випливає, що в країнах з більш багатим і благополучним населенням частка витрат на харчування повинна бути нижче, ніж там, де з матеріальним благополуччям народу склалося не дуже. Так воно, власне, і є. Чим далі ми будемо рухатися в бік Західної Європи, тим менше будуть важити продуктові кошики домогосподарств.

Чому? Тому, що там менше їдять? Ні, тому, що ті 100 відсотків, в яких вимірюється загальний дохід родини, в рази перевищують те, що отримують українці. Навіть якщо пристати на інформацію Мінсоцполітики про те, що середня зарплата по Україні сягає 7 тисяч, а в Києві й поготів наближується до 10. Мова, таким чином, йде про 200-300 євро. Тоді як у Німеччині, до якої апелює Рева, середня зарплата становить 2,5 тисячі євро. Акурат у десять разів більше. Тож й не дивно, що німець витрачає 14% доходу на їжу, а українець – 50%. При приблизно співставних (як стверджує Рева) цінах на продукти харчування.

Щоб осягнути таку просту істину, не треба навіть приплітати у цей розклад «голодомори та війни», які, мовляв, назавжди змінили наш менталітет. Напевно, так воно і є, але річ не тільки і не стільки у психологічних травмах та у традиціях харчування. Причини простіші і лежать на поверхні. А ускладнювати сутності без потреби не варто – це ще Оккам заповідав.

При цьому, за даними Держстату, українці не тільки багато п’ють та їдять (на харчування йде 49,8% доходу). Ще 40,5% грошей українці витрачають на непродовольчі товари та послуги. А от на одяг і взуття – лише 5,6%, ще гірше з відпочинком – на нього українці витрачають лише 1,4% сімейного бюджету. Що означають ці цифри у трактуванні уряду? Що українці – це такий собі колективний Гобсек, котрий з доброго дива починає збирати всякий непотріб? Чи Кабмін все таки готовий визнати, що сплатити нині комуналку – це справжній подвиг, а зібрати дитину до школи – подвиг у кубі?

Насправді протягом останніх трьох років споживання продуктів в Україні не зростає, а падає. Держстат порівняв 2013 та 2016 роки і з’ясував, що споживання м’яса скоротилося на 7,2%, цукру – на 10%, олії – на 11,8%, фруктів – на 19,5%, риби та морепродуктів – на 33,3%.

У грошовому еквіваленті понад 20 мільйонів українців витрачають в день менше 49 гривень. За цим показником Україна посіла сьоме місце в міжнародному рейтингу бідності країн, який щороку складає видання Bloomberg. Гірші від України справи лише у Венесуелі (перша сходинка). В цілому ж, за оцінками ООН, 60% українців живуть за межею бідності. І знову про Держстат: підбивши підсумки 2016 року, інституція виявила, що протягом 2016 року 43,9% українців відмовляли собі у всьому необхідному, крім харчування. 45,8% громадян зазначили, що грошей на життя їм було достатньо, однак на заощадження вже не вистачало.

Переконаний, що 2017 рік привнесе в цю картину свої нюанси. А Рева придумає їм своє пояснення.

І ще одна заувага. За останні сто років міністр соцполітики – не перший, хто вважає, що українці забагато їдять. «Самое главное сейчас – Украина. Дела на Украине из рук вон плохи. Плохо по партийной линии. Говорят, что в двух областях Украины (кажется, в Киевской и Днепропетровской) около 50-ти райкомов высказались против плана хлебозаготовок, признав его нереальным. В других райкомах обстоит дело, как утверждают, не лучше. На что это похоже?», – запитував у 1932 році Йосип Сталін.

Можливо, паралель зі Сталіним зачепить Реву, але він сам згадав Голодомор. До того ж, нещодавно на урядовому рівні відзначалося 80-ті роковини Великого терору, тож певні асоціації виникають мимоволі. А щоб їх не було, слід краще зважувати те, що говориш. Або не говорити зовсім."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...