Кредитний реєстр: Що це значить і чого чекати українцям

Рада дозволила Нацбанку створити і вести свій кредитний реєстр: за відповідний законопроект №7114-д у другому читанні проголосувало 226 народних депутатів.

Проект закону передбачає, що банки почнуть подавати інформацію про позичальників в кредитний реєстр НБУ з 1 квітня 2018 року, а до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - з 1 липня. У нацбанківський реєстр повинні потрапляти відомості про всі кредити, надані банками в розмірі від 100 мінімальних зарплат (на сьогодні - це від 372,3 тис. грн), уточнює UBR.ua, передають Патріоти України.

Депутати дозволили регулятору самостійно встановлювати порядок і правила надання банками інформації для внесення в кредитний реєстр. Але обмежили доступ до зібраної інформації самим фінустановам. Причому отримувати інформацію з реєстру банки зможуть не раніше, ніж через шість місяців після вступу в силу закону, але не пізніше ніж з 31 грудня 2018 року.

Крім того, НБУ відмовить банку в наданні даних по кредиту, заборгованість по якому, включаючи нараховані комісії та пені, менше 100 мінімальних зарплат.

При цьому клієнти банків отримають право доступу до інформації про себе в кредитному реєстрі, а також зможуть вимагати внесення змін у разі незгоди з її змістом.

Розбиратися зі скаргами позичальників, згідно із законопроектом, повинен сам Нацбанк. Він повинен прийняти заяву, розглянути подані докази і в 5-денний термін запросити уточнення у банку, який надав дані. Той в свою чергу зобов'язаний відповісти протягом 15 днів. За підсумками цього листування дані в реєстрі повинні бути або виправлені або вилучені, або залишитися без змін.

А в разі відмови в задоволенні скарги, у позичальника залишається право додати до своєї справи опис довжиною до 100 слів, що пояснює його версію причин появи в реєстрі некоректних даних (наприклад, вказати, що прострочення допущене через хворобу). Аналогічні норми передбачені законом про кредитні бюро.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...