"Кремль формує новий фронт боротьби з Україною", - експерт

Російська православна церква розриває стосунки з Константинопольським патріархатом, бо той надав Українській церкві автокефалію. Рішення ухвалили на синоді в Мінську 15 жовтня. Вперше він відбувся за межами РФ.

"Розриваємо євхаристійне спілкування (можливість спільного служіння літургії. — ред.) з Константинопольським патріархатом. Це вимушене рішення. Але іншого Священний синод не міг ухвалити. До цього вела вся логіка останніх дій Константинополя", — заявляє митрополит 52-річний Іларіон, глава відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату, передають Патріоти України.

11 жовтня розпочали надання автокефалії Православній церкві України. Тобто статусу помісної — самокерованої, незалежної частини Вселенської православної церкви. Про це оголосили після триденного засідання Синоду Вселенського патріархату в Стамбулі. Синод визнав незаконним загарбання Київської митрополії Російською православною церквою 1686 року. Також зняв анафему з патріарха УПЦ Київського патріархату Філарета і предстоятеля Української автокефальної церкви Макарія. Визнав їх канонічними. Відповідно відновив сопричастя їхніх вірних із Константинопольською церквою.

Після розриву стосунків із Вселенським патріархатом у РПЦ склали список заборонених для російських туристів храмів у Туреччині і Греції. Бо ті належать до Константинопольської церкви. У Туреччині — це всі діючі собори Стамбула й Анталії. У Греції — на островах Крит і Додеканес.

Москва погрожує розривом і Єрусалимському патріархату, якщо той підтримає надання автокефалії Українській церкві.

"Якщо Єрусалимський патріархат прийме сторону Константинополя і дозволить "філаретівцям" служити на Гробі Господньому та в інших храмах на Святій землі, нам доведеться зупинити служіння з ними. Бо вони стануть на бік розкольників", — говорить секретар Російської духовної місії в Єрусалимі, ігумен Нікон, 42 роки.

"Кремль формує новий фронт боротьби з Україною, — каже політолог 65-річний Віктор Небоженко. — Не зуміли реалізувати проект "Новоросія". На фронті теж нічого не виходить. Почали застосовувати силу, яка всередині могла б боротися з нашою державою".

Приклад невизнаної терористичної Ісламської держави показує, що віруючих легко перетворити на м'ясо для бойових дій. Росія розраховує, що прихожан можна змусити взятися за зброю. Але забули врахувати — в нас вже не 2014 рік. Україна слабка в реформах, але в боротьбі з Росією зробила великий прогрес. Ніхто не стане загравати з людьми, які спробують дестабілізувати ситуацію в країні.

Джерело: Gazeta.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...