"Кремль може піти на зміну русла Дніпра, а перед тим отруїти головну водну артерію України", - нардеп

Росія знову почала обговорювати тему осушення чи розвороту Дніпра.

Про це у своєму блозі пише народний депутат України Ігор Лапін, передають Патріоти України.

"Її в російській "Независимой газете" підняв російський історик і публіцист Олександр Широкорад. Він нагадав, що гідролог, член-кореспондент РАН Віктор Данилов-Данільян сказав, що у Росії є всі технічні можливості для відповіді на водну блокаду Криму та перекриття витоків річки Дніпро і перекидання її вод в обхід України.

У 2014 році Україна перекрила Кримський канал, що забезпечував водою до 85% території Криму. Перекриття води часто розцінюється як акт війни. Так, на спроби Сирії відвести частину вод річки Йордан Ізраїль масово застосовував артилерію, танки і авіацію. В історію цей конфлікт увійшов як "Битва за воду" 1964-1965 років.

Щоб компенсувати Криму перекриття Північно-Кримського каналу, Росія витратила десятки мільярдів рублів. Точні суми не оголошуються. Проте повністю компенсувати втрату не вдалося. Ця ситуація – прекрасний привід змусити Київ сісти за стіл переговорів про статус міжнародної річки Дніпро.

Чому міжнародної? Міжнародною вважається річка, яка перетинає території двох або більше держав або є кордоном між ними і має судноплавне сполучення з морем. А Дніпро, який у нас звикли вважати українською рікою, має ті ж підстави вважатися російською річкою. 880 км Дніпро тече по Україні, але 485 км – по Росії. Україні належить менше половини територій водозбору Дніпра. Міжнародно-правовий режим використання міжнародних річок встановлюється і регулюється прибережними державами на основі укладених між ними угод або норм звичаєвого права.

Після розпаду СРСР річка Дніпро також стала міжнародною, а тому є необхідність розробки відповідної угоди з використання цієї річки прибережними державами. Близько половини води український Дніпро отримує з Верхнього Дніпра і своїх правих приток, що випливають з території Росії. У 1936 році Політбюро прийняло проект створення мережі "Верховних водосховищ", названих так, оскільки вони знаходилися в верхів'ях Дніпра, Оки і Дону. Були розпочаті роботи, але їм перешкодила війна.

У що це обійдеться? Звичайно, необхідні точні розрахунки, але, як видається, в будь-якому випадку сума буде на порядок менше того, що вкладено в водопостачання Криму в 2014-2018 роках і будівництво Кримського моста. А ось для Києва наслідки повороту річок будуть просто катастрофічними. У політичному і економічному плані, зрозуміло.

Для Росії не існує моральних обмежень чи недопустимих дій. І їх абсолютно не хвилює, наскільки масштабної шкоди завдадуть їхні дії планеті. Це завжди так було і до ХХІ сторіччя не змінилось.

Звісно, "завертати ріки", тим більше таку як Дніпро, – це проект масштабний, дорогий і довготривалий. Але цілком ймовірно, що до реалізації масштабного паскудства Кремль дасть команду до дрібніших капостей в цьому ж напрямку. Однак так само із жертвами та значною шкодою.

Так, нам дуже не пощастило, що Україна втратила контроль над витоками своєї головної водної артерії – до такої міри, що контролюють витоки Дніпра зараз вороги. Але ми вже вивчили їхню агресивну натуру за три сторіччя. А попереджений – значить, озброєний. Ми розуміємо, що від них слід чекати підступу.

Цілком може йтись про отруєння Дніпра – звісно, "випадкове", бо в Росії достатньо шкідливих виробництв розміщено саме в зоні водозбору Дніпра. "Раптова аварія", "збій", "відмова і руйнування застарілого обладнання" – і Дніпром течуть токсичні відходи.

Так само викликає закономірні підозри істерика в російських ЗМІ, котра триває вже чи не місяць, щодо "американських баз на кордонах Росії із розробки бактеріологічної зброї". Під цю тему ФСБ цілком може запустити в Дніпро якусь заразу, і голосно кричати в процесі, що це "американська диверсія проти Росії".

Україна не потягне фінансово і технічно, а союзники цілком можуть забезпечити постійний контроль складу води в Дніпрі і Десенці на кордоні з РФ. Йдеться про мобільні і стаціонарні лабораторії, щогодинний моніторинг, контроль із супутників (зокрема, нетипових плям і потоків в руслі) тощо.

Від кремлівського агресора можна очікувати будь-яких кроків, але Україна не мовчатиме."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...