"Кремль програв у Молдові, проте їй загрожує проросійський реванш", - Портников

Після підрахунку 100% бюлетенів Центральна виборча комісія Республіки Молдова констатувала, що жодна з політичних партій не отримала більшості голосів у новому парламенті країни.

Про це у своєму блозі пише журналіст Віталій Портников, передають Патріоти України.

"З урахуванням голосів депутатів-мажоритарників партія соціалістів пропутінського президента Ігоря Додона отримає 35 депутатських місць, правляча в країні Демократична партія олігарха Влада Плахотнюка – 30 місць, а проєвропейська опозиція – 26 місць. Ще сім місць дістанеться партії бізнесмена Ілана Шора, а три місця займуть незалежні депутати, яких також пов'язують з олігархом Плахотнюком.

Спостерігачі в Кишиневі говорять про "поразку демократії", про те, що країна ще на п'ять років залишиться "захопленою державою" – захопленою, зрозуміло, олігархом Плахотнюком. Лідери проєвропейської опозиції навіть обіцяють протести проти "нечесних виборів". Але такі оцінки, як на мене – демонстрація політичної сліпоти й відсутності почуття перспективи.

Головний підсумок молдовських виборів – поразка Кремля. Після перемоги російського ставленика Додона на виборах президента країни Москві залишався буквально один крок – перемога соціалістів на парламентських виборах – щоб покласти Молдову собі до кишені. Причому лідери проєвропейської опозиції опосередковано сприяли цьому реваншеві, коли брали участь у загальних протестах із Додоном та іншими соціалістами, коли створювали враження, що Додон – молдовський, а не російський політик.

Однак у Москві прорахувалися – й зараз не приховують цього. За партію Додона проголосував всього 31% виборців. А це означає, що інші 69%, нехай вони й голосують за партії-антагоністки, робити вибір на користь Росії не хочуть і не будуть.

Тепер для Молдови найголовніше – створити ефективну владу. Лідери проєвропейської опозиції вже заявили, що не хочуть і чути про коаліцію ані із соціалістами, ані з демократами. Але ця позиція знову демонструє їхню безвідповідальність і грає на руку Москві. Тому що найнебезпечніше для Молдови – це якраз коаліція соціалістів і демократів. Такий союз нівелює підсумки виборів, зробить Молдову легкою здобиччю Путіна. Молдовські опозиціонери знову підведуть свій народ – як вони його підвели, коли протестували разом із Додоном і протоптували цьому російському агентові дорогу до влади.

Молдовські політики повинні об'єднуватися за одним критерієм – рух до Європи, геть від Москви. Тільки такий союз допоможе врешті-решт позбутися олігархічного правління, поліпшити ситуацію у країні, відновити територіальну цілісність. І саме такий союз потрібен молдовському виборцеві, який проголосував проти соціалістів, проти Додона й Путіна.

При цьому зрозуміло, що Влад Плахотнюк – класичний пострадянський олігарх, я б навіть сказав, майже український олігарх з усіма манерами Коломойського або Ахметова. Але саме цю людину в Москві вважають головним своїм ворогом у Молдові. Не випадково буквально за кілька днів до виборів проти Плахотнюка в Росії порушили чергову кримінальну справу.

Проєвропейська опозиція могла би скористатися шансом, аби розділити відповідальність за країну і спробувати контролювати ведмедя в його барлозі. Але радше за все її лідери до цього не готові – як не були готові до відповідальності деякі лідери української опозиції після 2014 року.

І тоді все станеться за звичним для Молдови сценарієм. Криза продовжиться, більшість з'явиться в результаті підкупу депутатів. А значить, можливість проросійського реваншу нікуди не зникне."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...