"Кремлівські "консервації", або Паспорт - як інструмент агресії в твоїй кишені", - блогер

Ми живемо в суспільстві, де паспорт є необхідним документом. Часом цивільний, часом закордонний, оскільки безвізовий режим з ЄС відкрив кордони для сотень тисяч громадян України. Однак паспорт може бути і інструментом агресії.

"У 90-х роках минулого століття в прикордонних регіонах України відразу кілька країн щедрою рукою роздавали свої паспорти. У кожної столиці була своя логіка: Братислава демонструвала здатність впливати на ситуацію в Закарпатті, Будапешт фактично називав себе господарем становища в найзахіднішому регіоні України (близько 100 тисяч представників угорської меншини отримали другий паспорт), Бухарест намагався не відставати", - пише у своєму блозі Venera Milosh, передають Патріоти України.

"Звичайно, у них були публічні обґрунтування - у когось травма, нанесена Тріанонським договором, у когось - пактом Молотова-Ріббентропа. Цікаво, що щедра роздача громадянам України на території нашої країни іноземних паспортів тривала і після вступу вищезазначених держав в ЄС, більш того, до аргументації своїх дій вони додали слова про те, що в Європі подвійне громадянство - вельми поширена ситуація.

Польща діє хитріше, пропонуючи «карту поляка», що дозволяє громадянину іншої країни польського походження отримати певні переваги на історичній батьківщині. Варто зазначити, що всі паспортні "ігри" здійснювалися не приватними конторами, а державами, лідери яких клялися в дружбі і відданості стратегічному партнерству з Україною.

Сьогодні про це згадують менше, але з паспортами на українській території активно «балувалася» і Росія, зосередившись переважно в Криму, який після розпаду СРСР сприймався незмінно як сфера російських інтересів. Туди приїжджали російські політики, там базувався Чорноморський флот РФ, там активно роздавали паспорти проросійським активістам. У момент анексії Криму документи «вистрілили». На Донбасі Кремль зробив ставку на численні недержавні організації, що тримали рівняння на РФ.

Вельми показовою виглядає «паспортна» ситуація на Кавказі. Там в невизнаних Південній Осетії і Абхазії ступінь паспортизації російськими документами ще на початку 2000-х перевищила 50%, а після серпневої війни з Грузією і зовсім дозволяє говорити про перетворення цих маріонеткових держав на подобу суб'єктів Російської Федерації.

Російські паспорти на пострадянському просторі - не тільки показник імперських фантомних болів. Це ефективний елемент дестабілізації ситуації всередині держав, які Кремль вважає за можливе "качнути" в своїх інтересах. До того ж "червоношкіра паспортина" з двоголовим орлом може в деяких куточках пострадянського простору грати роль стимулу нематеріального характеру, адже паспорти невизнаних республік в світі не котируються взагалі, а їх власники при спробі перетнути з ними кордони цивілізованої держави можуть виявитися у в'язниці.

Зазначити, що на Донбасі окупанти російські паспорти намагаються не світити, вважаючи за краще видавати тамтешнім жителям документи псевдореспублік, ціна яких добре відома не тільки на сході України. Але не виключена зміна вектора: якщо питання повернення Донбасу під контроль офіційного Києва придбає практичне звучання, Кремль почне засівати своїми паспортами тимчасово окуповані території. Адже тактика вже обкатана і довела свою ефективність."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Як австрійці господарювали в українському селищі під час Першої світової (фото)

неділя, 23 червень 2024, 22:55

На знімках зображені солдати та місцеві мешканці. Фото зберігаються у Австрійському державному архів. Журналісти пропонують переглянути світлини селища Перегінське - тепер Рожнятівський район Івано-Франківської області, передають Патріоти України. Вони...

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

неділя, 23 червень 2024, 5:40

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...