Кремлівські війни: Чим це загрожує Путіну, і що чекає на Україну

У Кремлі — черговий виток боротьби за владу. Силові клани "друзів" Володимира Путіна б'ються за вплив і близькість до свого лідера.

Нещодавній провал ГРУ через викриття отруйників Скрипалів, а також неузгоджене введення санкцій проти України демонструють неспокій у Кремлі. Що це означає і чи може похитнутися влада Путіна - розбирались журналісти, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Чому в Кремлі почалася "війна"?

В оточенні Володимира Путіна завжди йде війна за вплив. Усю суть підкилимних ігор політиків у Кремлі описував ще російський письменник Михайло Зигарь у своїй книзі "Вся Кремлівська рать" у 2015 році. Відтоді ситуація не змінилася. Головні важелі впливу Кремля — силовики. На їхніх плечах тримається уся міць державної машини Володимира Путіна.

Саме президент РФ і "підбурює" різного роду силові структури, намагаючись відвернути увагу від самого себе. Щоправда, у 2018 році російське військове і розвідувальне керівництво зазнало декількох гучних поразок.

Перше — провал Головного розвідувального управління (ГРУ) в справі про отруєння сім'ї екс-розвідника Сергія Скрипаля у британському місті Солсбері. У результаті неофіційної війни спецслужб, перемогу здобула розвідка її Величності.

Увесь світ декілька місяців насміхався над двома недбайливими отруйниками — Олександром Мишкіним (Петровим) і Анатолієм Чепігою (Русланом Бошировим), котрі приїхали у Британію "подивитися на шпиль". Ситуація вийшла настільки абсурдною, що керівництво ГРУ почало внутрішнє розслідування.

Мишкін і Чепіга

А в Кремлі таких помилок не пробачають. 22 листопада 2018 року "після важкої і тривалої хвороби" помер начальник ГРУ генерал-полковник Ігор Коробов. На фоні конфлікту навколо розвідувального управління помітно посилилася Федеральна служба безпеки (ФСБ), якою керує Олександр Бортніков.

Друге — скандал навколо глави Росгвардії Віктора Золотова. На думку російського опозиційного політика Костянтина Борового, після невдалого піар-ходу силовики залишилися незадоволені його активністю.

Віктор Золотов

Справа в тому, що Золотов став фігурантом розслідування російського опозиціонера Олексія Навального, який виявив масштабні махінації під час закупівлі продовольства для внутрішніх військ РФ. Відповідаючи на випад Навального, Золотов записав відеозвернення, у якому викликав опозиціонера на поєдинок і пообіцяв зробити з нього "соковиту відбивну". У мережі одразу ж висміяли бандитські нахили керівника Росгвардії із 90-х.

"Звичайно, Золотов сам собі завдав серйозної шкоди. Якби він не зробив проблему публічною, то вона могла зникнути сама собою, як багато інших зливання через Навального — проти Медведєва та інших чиновників. Але Золотов заковтнув цю блешню, вийшов у публічний простір і отримав повною мірою", — упевнений Боровий.

Що це означає

Війна між групами впливу в Росії йде завжди. Оцінюючи ці конфлікти, варто звернути увагу на конкретні клани: Ротенбергів, Сечіна, Ковальчуків та інших. Російська опозиціонер Ольга Курносова, яка раніше детально вивчала протистояння як місцевих еліт, так і спецслужб запевняє, що зараз у РФ йде боротьба за майбутнього наступника Путіна.

"Є два варіанти життя після 2024 року (кінець президентського терміну Володимира Путіна. — Ред.). Перший — висунення наступника, який зосередить усю владу в своїх руках. Другий — продовження путінської каденції до 2030 року. У зв'язку з цим в Кремлі йдуть підкилимні ігри. Якщо раніше фаворитом був Дмитро Медведєв, то зараз у лідери вибився мер Москви Сергій Собянін", — розповіла Курносова.

"Атака" на Собяніна почалася ще на початку 2018 року, коли в Підмосков'ї люди взялися блокувати проїзд сміттєвозів. Справа в тому, що останнім часом сміття із Москви вивозили на околицю, забруднюючи тамтешні села й міста. Тема активно піднімалася у російських і зарубіжних ЗМІ.

Путін і Медведєв

Що ж стосується спецслужб, то тут першість, на думку Курносової, все ще належить ГРУ. Незважаючи на провали 2018 року, відомство поки повністю контролює ситуацію.

Свою самостійність намагається показати і прем'єр-міністр країни Дмитро Медведєв. Український журналіст Роман Цимбалюк упевнений, що передноворічне введення санкцій щодо України свідчить про розбіжності між Путіним і Медведєвим.

Якою буде ситуація до 2024 року, проте, спрогнозувати складно. Усе залежить як від економічної стабільності Росії, так і від зовнішніх факторів. Ймовірно, у міру накопичення проблем, ситуація змінюватиметься на користь того чи іншого претендента.

Як відіб'ється на Україні

У нинішній ситуації для України важливий мир на Донбасі. Як не парадоксально, але саме від ситуації у Кремлі багато в чому залежить спокій у самій Україні. У разі приходу до влади в РФ войовничого крила політиків, так званих "яструбів", складно спрогнозувати розвиток ситуації на сході.

Щоправда, чекати якихось погіршень поки не варто. Загалом ситуація влаштовує правлячі еліти в Росії.

Донбас залишається гарячою точкою, Україна фактично не впливає на окуповані території, але будь-яких масштабних бойових дій немає. У цілому проект "Новоросія" провалився. Зараз основне завдання для Путіна і Ко — нав'язати свій план із врегулювання конфлікту і де-юре домогтися входження "Л/ДНР" до складу України на своїх умовах.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...