"Кропива" та карти Армії SOS: Інновації для ЗСУ

"Кропива" наразі не така відома. При цьому на фронті зараз близько 5 тисяч планшетів з уже тридцятою версією програми, які волонтери постачають в АТО з самого початку війни на Донбасі.

На моніторі комп'ютера програміста Юрія Добронравіна відкрите фото зі старою радянською військовою технікою 70-х років. Всередині однієї з машин помітно багато приладів, не менш древніх, ніж самі машини, передають Патріоти України.

– Це розвідувальний комплекс, який нині використовується в армії. Він спостерігає за ворогом і дає координати цілей. Але відображення цілі буде аж за хвилину, і її ще має опрацювати оператор.

Команда розробників з ЮА.РПА вигадала, як апдейтнути таке старе обладнання, яке, тим не менше, дає досить чіткі координати, без втрати зайвої хвилини.

– Хлопці впаяли туди спеціальний блок спряження, і тепер дані по кожній цілі передаються на планшет, по якому одразу можна передавати координати на пункт управління, – пояснює систему Добронравін.

Така модернізація розвідувального комплексу – лише частина проекту, який розробники назвали "Кропивою".

Жалючу назву вигадали через традицію називати військову техніку специфічними іменами.

Наприклад, гаубицям дають назви квіток – "Акація", "Гвоздика", "Тюльпан", ракетні установки – як стихії – "Град", "Ураган", "Смерч".

Система автоматизації у росіян називається "Капустник". Українські ж розробники обрали "Кропиву".

Новинка наразі не така відома, як карти Армії SOS, хоча мапи – одна з її складових. При цьому на фронті зараз близько 5 тисяч планшетів з уже тридцятою версією програми, які волонтери постачають в АТО з самого початку війни на Донбасі.

30 бригада. Сепаратисти за один кілометр від бійця

Шлях цих карт – від простих, але детальних і точних мап місцевості з можливостями проводити артилерійські розрахунки на балістичному калькуляторі Ярослава Шерстюка, до оновленої потужнішої версії з системами захисту від потрапляння в руки ворога й інтеграції в єдину систему управління "Кропива".

І навіть – з цілодобовою "гарячою лінією" і сервісним обслуговування, жартують програмісти.

– Даша сьогодні знову їде на фронт заміняти поламані деталі і закачувати оновлення програми, – киває Юра на тендітну темноволосу дівчину з татуюваннями на руках.

Даша Морозова тут єдина дівчина, але на фронт їздить найчастіше. На її ноутбуці – список зі 150 комбатів, комбгирів, зв'язківців і старших офіцерів батареї (СОБ).

– Це наша фокус-група, – пояснює дівчина.

Тепер в їхньому офісі щотижня проходять дводенний курс навчання програми "Кропиви" по дві пари бійців – зв'язківець і артилерист. Далі вже вони повертаються на фронт і передають знання іншим. А самі програми доробляються і модернізуються відповідно до їхніх відгуків і побажань. Такий-от "клієнт-сервіс".

"Азов" у Бердянську

Багатофункціональна "Кропива"

"Кропива" – це програмно-апаратний комплекс, основою ідеєю якого є переоснащення існуючих зразків озброєння з допомогою сучасної елементної бази. Вона допоможе замкнути засоби розвідки, управління і вогневого ураження в єдине інформаційне поле.

При цьому планшет і програма на ньому – лише маленька частина цієї системи, у яку нині вже повністю інтегровані згаданий розвідувальний комплекс, безпілотники "Армії SOS", дальноміри, метеостанції тощо.

Максим Сперанський у команді розробників відповідає за зв'язок. Він каже, що у "Кропиві" використовуються саме короткохвильові і УКВ цифрові радіостанції сумісні з стандартом NATO. Також є можливість використовувати будь які інші канали зв'язку за технологію IP (супутник, оптоволокно тощо)

– Чому не супутники? – запитую Макса.

– В американських військових документах написано: "Першочерговий пріоритет – короткохвильовий зв'язок, супутниковий – пріоритет номер два". В ЗСУ використовують радіостанції, супутниковий зв'язок виключно у стаціонарних пунктах, тому навіщо винаходити велосипед? Тим більше, що ми додатково захищаємо інформацію при передачі за допомогою низки стійких алгоритмів і використовуємо ключі для учасників мережі,– каже Сперанський.

У радіомережі може бути кілька груп, але вони не можуть між собою взаємодіяти, поки у них немає спільного ключа. Це зроблено для того, аби, наприклад, розділити логістику і артилерію, чи різни підрозділи. Приміром, мінометники не отримують даних від корегувальників артилерії крупного калібру.

У штабу є кілька ключів, і вони можуть між собою взаємодіяти. Але це не жорстка структура, у полі все це можна змінювати, пояснює Сперанський.

У його руках – один планшет з закачаними на нього програмами. Інший він дає Даші. Між ними – невеликі комунікаційні блоки, які дозволяють планшетам "спілкуватись" один з одним за допомогою цифрових радіостанцій.

– Зараз ми покажемо, як це працює. Даша буде "старшим офіцером батареї", а я – "корегувальником". Я передаю їй ціль, – каже Максим, і на планшеті Даші з'являється відмітка з координатами. Офіцер може її прийняти чи відхилити, якщо наприклад, батарея вже знімається з позицій чи закінчились боєприпаси.

У батареї є радіус дії, вираховується тип місцевості, тип стрільби, через бездротовий інтерфейс передаються дані з метеостанції, одразу можна визначити чіткі координати цілі, а в штабі приймуть рішення – хто по ній працюватиме.

Усе це – лише частина системи "Кропива". У цифрах вона виглядає так:

– розгортання засобів артилерійської батареї скорочується в 5 разів – з 14 хвилин до 3;

– час на ураження незапланованої цілі у 3 рази – з 3х до 1-ї хвилини;

– час на відкриття контрбатарейного вогню в 10 раз – з 5 хвилин до 30 секунд.

Зараз повністю весь комплекс розгорнуто в одній бригаді, ще в п'яти він працює в урізаному форматі.

Системний глюк

– У нас є проблема. Ці планшети вже рік на фронті, і потік "ходоків" за ними не припиняється. Щотижня в офісі Армії SOS записують прохання на ще декілька десятків. Нас дуже добре знають військові. Але є інший фронт – у Києві. І на цьому "фронті" навіть за допомогою наших покровителів успіхів ніяких нема, – бідкається Юра Добронравін.

– А ви пробували до них звертатись до Муженка, Порошенка? – запитую, хоча й одразу пригадую фото з президентом і Юрою, на якому останній показує "Кропиву".

Президент і  начальник Генерального штабу знайомляться з "Кропивою"

– Так, їм дуже подобається, мовляв, "молодці хлопці, ось вам контакт, подзвоніть йому". Ви приходите до нього, вам дають новий контакт і кажуть – спілкуйтесь з ними. Йдете далі, тут Укроборонпром каже: "А хто вам взагалі дав дозвіл робити цю систему?" Потім направляє у Львів, бо там хтось за бюджетні гроші робить щось схоже. Я вже півроку цим займаюсь, пішов уже по третьому кругу цих контактів, а віз і далі там.

– Що можна було б зробити, аби все це вирішилось максимально ефективно і оперативно?

– Зараз є чимало груп, які працюють над хай-тек розробками для армії. Але кожен з них робить свій продукт, виходячи з потреб фронту. Про ці потреби говорять їм бійці. А від держави дуже важко домогтись чітких ТУ, що саме їй потрібно.

Ніхто не може чітко сформулювати потреби, мовляв, нам потрібно таке-то обладнання у такій-то кількості, комп'ютери та планшети з таким-то програмним забезпеченням тощо.

Далі нехай вже всі групи беруть участь у конкурсі на найкращу розробку нарівні з державними підприємствами, які отримують бюджетні гроші, а не дають ніякого продукту.

– А з "Волонтерським десантом" ви пробували цю проблему обговорити?

– Вони молодці, але вони поклали на себе матеріальне забезпечення армії і медицину, а от якогось координаційного центру з інноваційних розробок у них нема.

Штаб однієї з бригад

– Мені здається, що ви йзараз досить ефективно працюєте. Що вам заважає продовжувати у цьому ж дусі?

– Ми укомплектували одну бригаду нашим комплексом за волонтерські гроші. Нашкрябали ще трохи, аби надати іншим ВЧ частини комплексу. Але нас просять ще і ще. Я починаю думати: "Ми робимо щось, що допомагає українському війську, чи нам краще направити свою енергію в інше русло?"

Бо зараз схоже на те, що державі це абсолютно не потрібно. І люди, які ставлять все це обладнання – по суті, ризикують, бо дозволів від Генштабу ми вже півроку отримати не можемо.

Іноді здається, що лише прямий наказ з самого верху може примустит військово-бюрократичну машину працювати. Або треба будувати все з нуля, як зробили з новою поліцією.

Планшети "Армії SOS". Історії з передової від волонтерів і бійців

У січні приїхав боєць Правого сектору з Пісок у гості в штаб Армії SOS. Дуже хвалив планшет, така програма прекрасна, дуже допомагає працювати. А є оновлення? Звичайно є. Беремо його планшет, що б оновити.

А у нього карту пам'яті хтось дістав ще перед тим як планшет йому в руки дати, він працює по "білому екрану" – і думав, що так програма і працює, координати бачить, розрахунки робить, але карти нема, і йому і так дуже допомагало.

***

Нікішине. Ми даємо планшет коректувальникові, він стрибає від радості, знаходить школу, біля якої стоїть ворожий міномет, який криє наших. Визначає координати і біжить викликати нашу арту, яка пригнічує цей міномет. Це все на наших очах.

***

92 бригада, "фасад" Щастя

Один зі штурманів Армії SOS допомагав вийти з уже оточеного Дебальцевого групі з 30-тої окремої механізованої бригади по нашому планшету пізно вночі.

***

Програмою Армія SOS користувалася як наша батальйонна артилерія, так і я, як піхотний офіцер, для визначення цілей і арткоректування. Так само використовували планшети для аналізу зйомки з БПЛА, переведення координат і так далі.

Більше того, за допомогою програми я керував практично будь-якими вогневими засобами, використовуючи її в піхотних цілях. І дистанцію виміряти, і наводив ДШК на 3 км, і наводив АГС із закритої позиції. І навести танк для стрільби так само з напівзакритих і незручних позицій. (с) боєць "Київської Русі"

Штаб 92-ої бригади. Щастя

***

Я познайомився з програмою відразу після закінчення учебки перед відправкою в бригаду. Спершу програма не була адаптована під мою арт систему, і я користувався нею виключно як топографічною.

У мене, людини абсолютно міської, відразу почалися проблеми з орієнтуванням у полях і в лісових посадках.

З програмою же я швидко освоївся, і навіть повна темрява для мене вже не перешкода. Зараз програма Армії SOS адаптована під мою артсистему і є зручним і дуже ефективним приладом для роботи з відпускниками нашого колишнього старшого брата.

Обговорення тактичної ситуації, усі зібрались біля планшету командира

Програма постійно оновлюється і доопрацьовується з урахуванням наших побажань. Як би це не звучало про війну, але працювати з такими хлопцями і програмою дуже приємно :). (с) Старший офіцер батареї 93-ої окремої механізованої бригади.

***

Як і сотні інших аналогічних девайсів, планшет прямо на передову передав екіпаж АРМІЯ SOS. Того разу пощастило молодому бійцю з "Айдару".

Одного разу, новий власник планшета був на бойовому чергуванні в секреті. На ту зміну й припала ворожа атака. Граната від АГС розірвалася зовсім близько. Один осколок вразив хлопця в плече, другий застряг в планшеті, захованому за пазухою.

Той самий планшет, який врятував життя бійцю

Боєць вже виписався з госпіталю і проходить курс реабілітації, за планшет дякує особливо. Не будь його, поранення могло б виявитись куди більш серйозним.

Джерело: УП.Життя
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Як австрійці господарювали в українському селищі під час Першої світової (фото)

неділя, 23 червень 2024, 22:55

На знімках зображені солдати та місцеві мешканці. Фото зберігаються у Австрійському державному архів. Журналісти пропонують переглянути світлини селища Перегінське - тепер Рожнятівський район Івано-Франківської області, передають Патріоти України. Вони...

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

неділя, 23 червень 2024, 5:40

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...