"Кримінал не може ставати сходами до публічної політики. Це дискредитація держави", - Бутусов про Петровського і Труханова

Відомий журналіст Юрій Бутусов уважає категорично неприпустимим, щоб у сучасній демократичній країні чинна влада і сам президент "відкрито давали дорогу до керівництва країною людям із кримінальною кар'єрою".

Юрій Бутусов

Українське суспільство завжди буде засуджувати підтримку людей із кримінальним минулим президентом країни, написав головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов 9 січня у своєму блозі, передають Патріоти України.

"Олександра Петровського (Налекрішвілі) наша держава вже давно легалізувала не як Наріка, а як солідного благодійника, і це сталося задовго до церемонії отримання томосу. 20 жовтня 2017 року на нього оформлено нагородний пістолет "Глок 17" від міністра оборони України Степана Полторака. 24 серпня 2017 року Петровського нагородили відзнакою президента України "Хрест Івана Мазепи". Цього самого дня на "5 каналі", що належить Петру Порошенку, вийшов фільм про Петровського, де журналісти чомусь нічого не сказали про слова генерального прокурора Юрія Луценка та голови СБУ Василя Грицака, які називали Петровського-Налекрішвілі представником злочинного світу", – пише Бутусов.

На думку журналіста, резонанс навколо Петровського виник через його наміри побудувати політичну кар'єру: "Резонанс виник не через появу на публіці Петровського, що він нібито став на шлях виправлення. І не тому, що Петровський справді фінансував і фінансує різні релігійні конфесії – Київського патріархату, Московського патріархату, єврейської громади і навіть вірменської православної церкви, низку благодійних та волонтерських фондів. Резонанс виник тому, що Петровський вирішив напрацьовані зв'язки конвертувати в політичну кар'єру, стати публічною особою держави – але водночас правоохоронні органи розглядають його не як "колишнього" "авторитета", а як "чинного".

Бутусов процитував Луценка, який говорив у жовтні 2010 року, що "українське суспільство спокійно спостерігає за очевидними сигналами кримінального відродження".

"З-за кордону повернувся розгромлений у 2005–2006 роках кримінальний авторитет Дніпропетровська Нарік, і ми бачимо у Дніпропетровську вже наслідки – вибухи, рекет, рейдерство. Також відбувається реабілітація, я б сказав, другого за жорстокістю кримінального угруповання Одещини – кримінального авторитета Ангела, довірені особи якого рухаються навіть у владу, скажімо, у списках Партії регіонів в Одеську міськраду йде активний представник Ангела. Нагадаю, що на рахунку цієї групи 47 трупів, сім із яких замовили просто з тюрми. До того ж два злочини було скоєно цією бандою проти слідчого з особливо важливих справ Генеральної прокуратури Галини Климович", – заявляв тоді Луценко.

Бутусов зазначив, що, говорячи про "активного представника Ангела", Луценко мав на увазі Геннадія Труханова, який тоді був главою фракції Партії регіонів в Одеській міськраді, а зараз є мером Одеси.

"Водночас групу кілерів банди Ангела під керівництвом Василя Мар'янчука визнали винною в убивстві десятків людей, включно з головним редактором газети "Вечерняя Одесса" Борисом Дерев'янком, полковником СБУ Євгеном Задорожним, у замаху на мера Одеси Едуарда Гурвіца, замаху і важкому пораненні головного редактора газети "Слово" Леоніда Капелюшного. Мар'янчука затримали в 1999-му, і це він за сприяння Ангела справді організував два замахи на слідчого Галину Климович – слава богу, Климович залишилася живою. Обвинувальний вирок Мар'янчуку винесли тільки у 2016 році, процес тривав довгі 16 років! А інший партнер Ангела, Геннадій Труханов, став успішним одеським політиком, дорогу йому за попередні роки "розчистили". Від Януковича (екс-президент України Віктор Янукович. – ред.) Труханов за підтримки ватажка мафії Юрія Іванющенка отримав орден "За заслуги" двох ступенів і також успішно вибудовує відносини з владою і зараз", – пише Бутусов.

На його думку, "категорично неприпустимо, щоб у сучасній демократичній країні чинна влада і сам президент відкрито давали дорогу до керівництва країною людям із кримінальною кар'єрою і щоб це підносили як звичайну справу".

"Ні! Кримінал не може ставати сходами до публічної політики, до рекламних роликів на каналі президента, до орденів і почестей. Тому що це дискредитація держави, це девальвація нагород і почестей. І, навіть якщо президент уважав за потрібне таких діячів підтримати, суспільство таку політику завжди буде засуджувати", – резюмував Бутусов.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...