"Щурячі бої": Хроніка "палацового перевороту" в "ЛНР" (фото, відео)

Вдень 21 листопада центр окупованого Луганська заблокували люди у військовій формі з автоматами і БТР.

Люди в балаклавах, у формі без розпізнавальних знаків і з автоматами оточили адміністративні будівлі, зокрема, будівлю так званого "МВС ЛНР", і перекрили вулиці. На всі питання про ситуацію бойовики відповідали або стандартне "Без коментарів", або називали свої дії "плановими навчаннями", передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Повідомлялося, що в будівлі "МВС" разом зі своїми прихильниками забарикадувався місцевий так званий "екс-глава міністерства" Ігор Корнет, якого ватажок угруповання "ЛНР" Ігор Плотницький звільнив напередодні, 20 листопада.

Після появи озброєних людей на вулиці на підконтрольному Плотницькому "державному телеканалі" вийшов сюжет з критикою на адресу Корнета. В ньому розповідалося, що "глава МВС" віддавав незаконні накази, також проти нього висловлювалися депутати місцевого "народної ради".

Через деякий час у Луганську відключили радіо й телебачення, аби місцеві не знали про чвари ватажків терористів. "Державний телеканал" припинив працювати. Також припинило роботу місцеве радіо, почалися проблеми з мобільним зв'язком.

"Глава МВС" Ігор Корнет виклав у Мережу звернення, в якому заявив, що заарештував "українську диверсійну групу" з трьох осіб в оточенні Плотницького. Корнет також спростував повідомлення про свою відставку.

Після цього ватажок "ЛНР" теж виступив із зверненням, заявивши, що Корнет все ж був звільнений і всі його дії спрямовані на дестабілізацію ситуації в "республіці". Також Плотницький заявив, що ситуація під контролем і незабаром "намагання певних осіб утриматися при владі... будуть повністю нейтралізовані".

Після цього Корнет випустив ще одне звернення, в якому стверджував, що попередню заяву Плотницького зробив зовсім не Плотницький, а від його імені говорили "деструктивні сили, причетні до роботи на українські спецслужби та олігархічні клани".

Ввечері в соцмережах з'явилося відео, як у Луганськ в'їжджає велика колона з військовою технікою. Повідомлялося, що колона рухалася з боку Донецька, проте один з ватажків "ДНР" Едуард Басурін спростував участь його угруповання у подіях в Луганську.

Потім надійшло повідомлення моніторингової місії ОБСЄ, в якому йшлося про велику колону військової техніки спочатку в районі Дебальцевого Донецької області (під контролем "ДНР"), а потім – біля Луганська. Спостерігачі припустили, що це була одна і та сама колона. Вона налічувала не менше шести військових вантажівок, два БТР, одну зенітну установку і 20 машин без номерних знаків і з 50 озброєними людьми.

Російська "Новая газета" з посиланням на свої джерела написала, що у першій половині дня до Луганська заїхали три військових "Урали" з бійцями "спецпризначення Витязь" з угрупування "ДНР".

Увечері 21 листопада у зв'язку з подіями в Луганську президент України Петро Порошенко скликав позачергове засідання Воєнного кабінету Ради національної безпеки і оборони України.

Керівники силових відомств, зокрема, розповіли, що російські танки незаконно перетнули кордон України в Краснодонському районі Луганської області. Також почастішали випадки провокацій з боку бойовиків. Порошенко заявив, що українські Збройні сили готові до будь-якого розвитку подій.

Президент доручив українському представнику в Спільному центрі з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) активізувати взаємодію зі Спеціальної моніторингової місією ОБСЄ для інформування західних союзників про ситуацію.

Народний депутат Антон Геращенко заявив про те, що конфлікт між ватажками так званої "ЛНР" міг виникнути через гроші від потоків контрабанди. За його словами, головний терорист Луганщини Ігор Плотницький і так званий "глава МВС ЛНР" Ігор Корнет не змогли поділити російську гуманітарку.

"Один терорист, який називає себе "міністром МВС ЛНР" - Ігор Корнет - не поділив брудні гроші від потоків контрабанди і грабунку російської гуманітарки з іншим терористом - "Жабою" - Ігорем Плотницьким", - написав він.

Російське видання РБК з посиланням на джерела в Кремлі пише, що те, що відбувається в окупованому Луганську, це "процес становлення моделі контрольного управління з боку Москви". Кремль вирішити збільшити свій вплив на території, окупованій бойовиками "ЛНР".

Людина, близька до помічника президента Росії Володимира Суркова, якого називають куратором сепаратистів на сході України, розповів, що Кремль став на бік Корнета, але Плотницького від влади поки відчужувати не будуть.

У Кремлі кажуть, що не готові йти на радикальні кроки і змінювати керівництво луганського угруповання, хоча вважають, що "частина луганського хаосу — результат не зовсім мудрої тактики голови "ЛНР".

"Йому (Плотницькому) дано останній шанс вибудувати систему заново — але вже без внутрішніх розборок, скандальних замахів і вбивств", — каже джерело.

Увечері 21 листопада почали з'являтися повідомлення про те, що ватажок "ЛНР" Плотницький втік до Росії, де, до речі, живе його син Станіслав. Про втечу Плотницького повідомив спікер Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко, посилаючись на свої джерела.

Шевченко також нагадав, що попередній ватажок "ЛНР" Болотов теж втік до Росії, але це його не врятувало – у січні 2017 року він раптово помер там від "серцевої недостатності", перед цим з кимось випивши кави.

Про втечу Плотницького з Луганська також повідомляють і прихильники "русского мира". Бойовик "ДНР" Олександр Жучковський написав у Twitter, що ватажок "ЛНР", "втративши контроль над ситуацією, поїхав до РФ". "Є великі сумніви, що в Москві залишилися люди, які зможуть його витягнути", - зазначив бойовик.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...