Куди приводять мрії: Експерти про те, що чекає на Вірменію після революції

Після двотижневої оксамитової революції і перемоги вулиці над самоуправством влади Вірменія зависла між минулим і майбутнім - поверненням до старої неефективної політичної системи і побудовою нової, без корупції і бідності.

Про це йдеться в матеріалі журналу "Новое время", передають Патріоти України.

23 квітня тисячі вірмен святкували відставку прем'єр-міністра Сержа Саргсяна. Тепер Вірменії належить вирішити чимало внутрішніх і зовнішньополітичних проблем.

"Як ми вже побачили на прикладі України, корупцію і олігархію складно перемогти, - міркує вірменка Анаіт Ширинян, експерт британського Королівського інституту міжнародних справ Chatham House. - Однак, якщо результат буде успішним, Вірменія зможе стати моделлю для інших пострадянських країн, що застрягли в перехідному періоді".

Великі проблеми маленької країни

Оглядачі констатують: після здобуття незалежності Вірменії так і не вдалося сформувати середній клас, а бізнес і політика є тісно сплетеною корупційною субстанцією. Не бачачи для себе перспектив, багато громадян вирушили за кордон: за останні десять років поїхав кожен дев'ятий.

За це ж десятиліття, протягом якого країною керував Саргсян, зростання вірменської економіки поступово сповільнювалося, знизившись з майже 13% у 2007 році до 7,2% в 2012 році і до 0,2% в 2016-му. І хоча за минулий рік темпи зростання ВВП почали відновлюватися, у жителів країни залишилося чимало приводів для невдоволення.

За даними Світового банку, сьогодні майже половина Вірменії живе за межею бідності, тобто менш ніж на $5 в день. Тут процвітає корупція, а зовнішній борг держави зростає: у 2017 році він досяг майже 57% ВВП.

Молоді люди, що склали ядро нинішніх масових протестів, особливо гостро відчувають на собі економічні проблеми країни. Якщо загальний рівень безробіття у Вірменії становить практично 19%, то серед молоді він вище 32%.

Тим часом в державних структурах, судовій системі, поліції і секторі охорони здоров'я процвітає хабарництво. У рейтингу сприйняття корупції від міжнародної організації Transparency International Вірменія займає 107-у зі 180 позицій, розділяючи її з Ефіопією і В'єтнамом.

Уряд ігнорує необхідність диверсифікації економіки, підкреслюють експерти: починаючи з середини 90-х більше половини експорту складають руди і метали, що викликає сильну залежність від цін на сировину.

Економічне становище Вірменії посилює блокада двох її кордонів: західного – з боку Туреччини і східного – з боку Азербайджану. У підсумку невелика держава без виходу до моря має всього два відкриті для торгівлі кордони – з Іраном і Грузією. При цьому після розпаду Радянського Союзу Вірменія зберігає тісний зв'язок з Росією, яка залишається її головним торговим партнером.

У РФ відправляється 20% вірменського експорту, тоді як російські товари займають більше 30% в структурі імпорту країни. Грошові перекази від вірмен, що працюють в Росії, становлять еквівалент 12-14% місцевого ВВП. Широку діяльність у Вірменії розгорнули дочірні структури великих російських компаній.

Крім історичних і економічних зв'язків до зближення з РФ християнську Вірменію штовхає конфлікт із сусіднім мусульманським Азербайджаном, що спалахнув 30 років тому через населений переважно вірменами Нагірний Карабах. У такій ситуації Вірменії важливі поставки зброї, які регулярно і на вигідних умовах забезпечує Росія. Тут також знаходяться дві російські військові бази.

Революція триває

У Москві обережно відреагували на Єреванські події. До моменту відставки Саргсяна російські ЗМІ ніяк не висвітлюють протести вірмен. А вже після заяви вірменського прем'єра Кремль назвав те, що відбувається в Єревані "внутрішньою справою республіки".

На відміну від революційних сил в Україні і Грузії, вірменська опозиція не заявляла про прагнення зблизитися з ЄС, відзначають експерти. Таким чином, останні події навряд чи вплинуть на зовнішню політику країни, вважають вони.

"Конфлікт не стосується Росії або Європи. Рушійною силою невдоволення є місцева політика і економіка", - пояснює Річард Гірагосян, засновник і директор незалежної аналітичної організації Центр регіональних досліджень (RSC) у Вірменії.

Для поліпшення економічної ситуації новому уряду буде потрібно спростити доступ до капіталу, реформувати податкову систему і активно боротися з корупцією.

Істотний внесок в розвиток країни здатна зробити і велика вірменська діаспора. Сьогодні вона налічує 8 млн осіб, більш ніж в 2,5 разу перевищуючи населення самої Вірменії. Деякі впливові вірмени-емігранти вже вкладають в економіку батьківщини: наприклад, Рубен Варданян, екс-голова російського банку Трійка Діалог, інвестує в освіту і IT-сектор Вірменії. Але багато інших не наважуються на інвестиції і обмежуються благодійними ініціативами.

На думку Ширинян, сьогодні у вірмен з'явилася унікальна можливість реформувати свою державу, однак оксамитова революція пройшла тільки перший свій етап. "Деякий час буде зберігатися ризик відкоту назад", - говорить вона.

Також звучать побоювання, що після оксамитової революції влада в підсумку дістанеться олігархам або ставленикам Саргсяна. І ще однією серйозною загрозою є нова війна в невгамовному Карабасі. "Якою б значимою не була перемога у відстороненні Саргсяна від влади, реальні виклики в управлінні [країною] зараз тільки починаються", - підкреслює Гірагосян.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...