"Кузя" тихо скигле у Северодвінську у всі свої димоходи: США спустили на воду другий електричний есмінець (відео)

Технологічне відставання ВМС Росії стає все очевиднішим. Єдина галузь суднобудування, де сяк-так жевріє асиметричне стримування - підводний флот, але й там проблем все більше, а грошей - все менше.

Американці спустили на воду другий електричний есмінець Zumwalt (“Зумвольт”), який вже в 2018 році буде прийнятий на озброєння Військово-морських сил США, - передають Патріоти України.

Це найбільший і найдосконаліший у світі есмінець, обладнаний системою “стелс” та 2 системами озброєння найновішого зразка. У ВМС США вважають есмінці класу Zumwalt експериментальними кораблями, які першими отримають передові види озброєнь, зокрема – електромагнітні гармати і бойові лазери.

Вражаючі кадри військового судна “майбутнього” опублікували на сторінці Navy Recognition на відеохостингу YouTube.

Відзначимо, що новий есмінець назвали USS Michael Monsoor (DDG 1001) – на честь бійця ВМС США Майкла Бонсура, який в 2006 році героїчно загинув в Іраку. Він накрив собою гранату, рятуючи товаришів по службі.

Судно зійшло з верфі 5 грудня. Його направили в Атлантичний океан, щоб випробувати перед прийомом на озброєння.

Варто відзначити, що есмінець працює повністю на електричній тязі. Його довжина становить 183 метра, водотоннажність 14,7 тисяч тонн, а швидкість – до 30 вузлів. Завдяки високому рівню автоматизації екіпаж кожного з кораблів складе всього 148 осіб.

USS Michael Monsoor стане грізною зброєю. Його оснастять 20 пусковими установками MK 57 VLS на 80 ракет, 155-мм гарматами і 57-мм артилерійськими гарматами Mk 110. Корабель здатен вести вогонь на відстань 63 морських миль (116 км).

Zumwalt (“Зумвольт”) — інноваційні багатоцільові есмінці ВМС США, побудовані із широким використанням технологій зменшення радіолокаційної помітності та призначені для боротьби з ворожою авіацією, підтримки військ з моря, ударів по наземних цілях. Головний корабель серії, названий на честь адмірала Елмо Р. Зумвольта був спущений на воду 29 жовтня 2013-го.

Значна частина корпусу збудована з композитних матеріалів з покриттям за технологією Stealth з мінімальним ЕПР, акустичним, тепловим, електро-магнітним випромінюванням. Це ускладнює їхнє виявлення і враженням сучасними засобами. Крім найновіших систем озброєнь на них застосовано передові ІТ-технології, програмне забезпечення з інтеграцією усіх електронних елементів конструкції і максимальною автоматизацією усіх процесів (total-ship computing system).

Оскільки корабель має незвично малу ефективну площу розсіювання, як для човнів такого класу (на цивільних радарах він виглядає як човник 12-15 м завдовжки), для поліпшення безпеки в умовах миру на кораблі додатково встановлюють циліндричні металеві конструкції, що поліпшують його видимість на цивільних радарах (особливо в умовах щільного туману).

Має корпус на 30 м довший і на 5 м ширший за попередника класу «Арлі Берк» та має водотоннажність 14500 т замість 9000 т. Це наближує його до першого ракетного атомногокрейсера USS Long Beach (CGN-9). Бічні борти нахилені до середини з вузькою носовою частиною, що дозволяє зменшити шуми під час руху. Обриси максимально чисті, без виступаючих частин задля зменшення ймовірності виявлення РЛС.

У липні-серпні 2008 було виділено 2,6 млрд. доларів на будівництво ще 2 есмінців даного класу. Повну вартість експлуатації одного есмінця оцінюють у 4,0 млрд доларів.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...