Китай страшенно падає у торговельній війні зі США

Зростання китайської економіки сповільнилося на тлі закредитованості реального сектора, здорожчання робочої сили і торгової війни зі США, в результаті якої під митами виявився китайський експорт на 250 млрд доларів в рік.

Темпи зростання ВВП КНР в третьому кварталі склали 6,5% і стали мінімальними з кризового 2009 року, повідомило в п'ятницю Державне статистичне управління (ГСУ) Китаю, передають Патріоти України з посиланням на закордонні ЗМІ.

Опублікована цифра виявилася на 0,1 п.п. менше очікувань і 0,2 п.п. не дотягнула до результату попереднього кварталу. У той час як зростання роздрібних продажів прискорилося до 9,2% рік до року, слабкість відчув промисловий сектор. Зростання промвиробництва склало 5,8% - на 0,3 п.п. менше, ніж у другому кварталі, і на 0,2 п.п. нижче прогнозу.
Обсяг капітальних інвестицій виріс на 5,2%, що стало найгіршим результатом за 20 років доступної офіційної статистики.
Небажання китайської влади йти на поступки в торговому протистоянні з адміністрацією Дональда Трампа з великою ймовірністю призведе до того, що вже в наступному році під митами виявиться весь експорт з КНР в Штати, пишуть аналітики JP Morgan. Це сповільнить економічне зростання до 6,1% - мінімуму за всю історію даних, прогнозує JPM.
Для світової економіки це обіцяє проблеми сировинним країнам: Китай - найбільший в світі споживач промислових металів, а після сланцевої революції в США вийшов на перше місце по імпорту нафти.
«Якщо удар по торгівлі буде досить сильним, можна очікувати зниження цін на сировину», - зазначає глава стратегії TD Securities по ринкам, що розвиваються, в Лондоні Крістіан Маджо. Країни, тісно пов'язані з Китаєм, такі як Росія і азіатські експортери на зразок Південної Кореї, особливо уразливі, додає він.
Офіційна китайська макростатистика давно викликає питання у економістів - окремі цифри не сходяться, вказує аналітик ЦМІ Сбербанку Василь Носов: так, наприклад, при розрахунках ВВП Пекін декларує інвестиції в 42,7% ВВП (за 2017 рік), а на щомісячній основі публікує показник в 77,8% ВВП.
Якщо розрахувати ВВП за окремо опублікованими даним - інвестиціям, обсягу споживання і чистому експорту - і скоригувати на дефлятор від Національного бюро статистики КНР (НБС), темпи зростання економік КНР виявляються на чверть менше заявлених - 5,1% в минулому році замість 6,9 %, говорить Носов.

«Причому, на відміну від офіційних цифр, темпи зростання безперервно сповільнюються з 2012 року», - додає він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...