Латвійський митрополит виявився агентом КДБ

Національний архів Латвії опублікував засекречені документи КДБ Латвійської РСР. У відкритий доступ потрапили документи інформаторів спецслужби.

Так, блогер Рустем Адагамов оприлюднив у своєму Twitter картку митрополита Ризького і всієї Латвії Олександра. Він же Олександр Іванович Кудряшов, був завербований в 1982 році співробітником КДБ Олександром Іщенком, який привласнив агенту псевдонім Читач, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

Також викладені дані агента КДБ "Анатолія" — працівника відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату, доктора теології, протоієрея Миролюбова. Завербований у 1981 році.

Як повідомляє Kompromat.lv, саме своєму куратору митрополит Олександр доручив керувати реституційною власністю. Колишній уповноважений у справах релігій при Раді міністрів, екс-підполковник КДБ Олександр Іщенко для цієї мети створив дві комерційні організації.

"У 1996 році Олександр Кудряшов від імені Синоду видав організації Олександра Іщенка довіреність №98, в якій уповноважив керувати і отримувати дохід з житлових будинків з господарськими будівлями, що розташовані за адресою: Рига, вул. Пілс, 14, і Маза Пілс, 11, що належать Латвійській Православній церкві", — йдеться у повідомленні.

На засекречені архівні дані вже з'явилася реакція в мережі. "Тут у Латвії до дня народження ЧК подарунок зробили. Відкрили архіви КДБ. І ось Леонід Якобсон сидить у Ризі і читає, читає ... Олесандр Іванович Кудряшов — це митрополит Ризький і всієї Латвії Олександр. Чинний, так. До питання, навіщо нам помісна церква", — написав у своєму Telegram-каналі журналіст Аркадій Бабченко.

Зі свого боку РПЦ відмовилася коментувати дані про службу митрополита Ризького у КДБ.

"Ми це не коментуємо", — заявив радіостанції "Говорить Москва" заступник голови Синодального відділу Московського патріархату із взаємин церкви з суспільством Вахтанг Кипшидзе.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...