"Легкий художній авторський погляд": Пам'ятник російському імператору в Криму вражає історичними неточностями

Пам'ятник Олександру III, відкритий 18 листопада в Ялті особисто президентом Росії Володимиром Путіним, викликав гучний скандал.

У соціальних мережах та ЗМІ з'явився цілий список історичних помилок і неточностей, допущених автором монумента, скульптором Андрієм Ковальчуком, передають Патріоти України.

Так, багато істориків ставлять під сумнів авторство фрази, висіченим на постаменті пам'ятника: «У Росії є тільки два союзника - її армія і флот». Вони вважають, що ці слова лише приписуються Олександру III.
Але ще більше обурення викликали зображення на барельєфі, розташованому за фігурою імператора. За задумом автора, там висічені портрети людей, які прославили Росію в епоху царювання Олександра III. В велич Федора Достоєвського, Льва Толстого і Дмитра Менделєєва ніхто не сумнівається. Однак Федір Михайлович помер до того, як Олександр III зійшов на престол, Дмитро Іванович відкрив періодичний закон і склав таблицю хімічних елементів в роки царювання Олександра II, а Лев Миколайович написав всі свої найбільш значні твори також при Олександрі II, а на роки царювання Олександра III припала творча криза великого письменника.
І вже зовсім кричущою помилкою є зображення пам'ятника Чайковському в тій частині барельєфа, яка присвячена видам старої Москви. Справа в тому, що цей монумент був встановлений біля будівлі Московської консерваторії в ... 1954 році!
Скульптор Ковальчук оперативно відповів на критику і зауваження. «Нормально абсолютно, коли скульптор трактує це трошки по-своєму. Читайте матчасть. Тепер вже настільки є бажання покусати кого-небуть за щось, що навіть вже смішно. Ніяких переробок не буде. Нічого не суперечить», - заявив автор пам'ятника. А кричущі історичні помилки Ковальчук назвав «легким художнім авторським поглядом».
Якось не щастить росіянам в цьому році з новими пам'ятками. У вересні в Москві відкрили монумент Михайлу Калашникову, а потім тут же з нього довелося демонтувати барельєф із зображенням креслень. Автор пам'ятника Салават Щербаков заявив тоді, що знайшов креслення в інтернеті. Він був упевнений, що це знаменитий автомат Калашникова. Виявилося, помилився. І зобразив креслення німецької автоматичної гвинтівки StG 44.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...