Лікарі розповіли, як збагатити організм вітаміном D узимку (відео)

Щоб виправити ситуацію, потрібно вживати "правильні продукти" та частіше бувати на сонці.

У столиці це була найпохмуріша зима за останні 50 років. У грудні, наприклад, зафіксовано лише сім сонячних годин. Через тривалу відсутність сонця у багатьох відчувається брак вітаміну D. Вас тягне на солодке, постійно хочеться спати, одна застуда закінчується і починається інша – це привід перевірити рівень вітаміну D в крові, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

6-річна Карина вивчає своє тіло. А її мама не може зрозуміти особливостей Карининого організму. Донька швидко стомлюється, часто застуджується. Сьогодні в гостях у них педіатр. Карина народилася передчасно - важила трохи більше кілограма. І після народження майже постійно приймала вітамін D.

Але останні кілька років про нього не згадували. Млявість і часті застуди можуть бути пов’язані, саме з тим, що Карині не вистачає вітаміну D, каже лікар. Саме він допомагає засвоюватися кальцію.

"Після трьох років діти, як і дорослі, повинні приймати профілактичну дозу тільки сезонно. Можна закінчувати на початку травня і починати в жовтні", – каже лікар-педіатр Юлія Гончарова.

Вітамін D до нас потрапляє двома шляхами: із їжею (молочні продукти, морська риба північних морів), та сонячними променями.

Однак сонце цією зимою було нечастим гостем. На метеомайданчику директор геофізичної обсерваторії Олександр Косовець констатує: останні місяці були рекордними за кількістю туманних і похмурих днів.

"Ця зима була найпохмуріша за історію метеорологічних спостережень у Києві. У грудні в Борисполі було сім годин з сонячним сяйвом. У Києві ще менше годин було з місячним сяйвом", – каже він.

У січні було два сонячних дні в столиці та околицях. А за лютий це третій день, коли небо ясне. А цього вкрай мало, щоби встигнути насититися сонячним вітаміном.

Дослідження свідчать, що в наших широтах 80% дорослого населення мають нестачу вітаміну D, а до 10 процентів - його дефіцит. І це найбільш гостро відчувається наприкінці зими. Якщо в організмі не достатня кількість вітаміну D, це може обернутися ламкістю кісток.

Якщо вас тягне на солодке, не полишає втома, весь час переслідують віруси і застуди - це привід перевірити рівень сонячного вітаміну в лабораторії. Якщо аналіз покаже дефіцит вітаміну, то проблему може вирішити тільки лікар. Якщо нестача, тут можна вплинути на харчування самотужки.

"На першому місці продукти, багаті тваринними жирами, жирні сорти риби, оселедець, скумбрія. Також рекомендовано кожен день бувати на сонці", – каже лікар-дієтолог Карина Дейнеко.

Працівникам офісів цю рекомендацію, наприклад, важко виконати, тому, кажуть лікарі, слід уживати профілактичну дозу вітаміну D. Ті, хто часто бувають на вулиці, або робота пов’язана зі свіжим повітрям, зможуть поповнити брак вітаміну D, щойно побільшає сонця.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...