"Люди втомилися від війни і будуть молитися на будь-яку владу, яка наведе порядок": Українка, яка воює в АТО, про реальні настрої на Донбасі

Олена Білозерська - боєць Добровольчого Українського Корпусу "Правий сектор", віднедавна офіцер ЗСУ.

Олена Білозерська

Про свій шлях на війну, проблеми Донбасу і українських добровольців Олена розповіла в інтерв'ю журналісту Олександру Бронському, передають Патріоти України.

"– Розкажіть трохи про себе: де народилися і виросли, працювали?

– Народилася і виросла в Києві. З 2004 року займаюся журналістикою, співвласник і головний редактор інформаційного агентства "Поряд з вами". Під час правління Януковича багато займалася правозахисною діяльністю – захищала як переслідуваних за політичними мотивами, так і звичайних ув’язнених через свавілля. Але вийшло так, що знають мене більше як блогера.

– Де саме Ви бували за цей час?

– Мій шлях на війні? Карлівка, Авдіївка, Піски, Степанівка під Савур-Могилою, Водяне і Опитне біля ДАП, Старогнатівка, Широкине, Гнутове, Мар’їнка…Коли пішла воювати, спочатку я була звичайним стрільцем – навіть не з автоматом, а з карабіном – це така штука, яка стріляє одиночними. А потім у мене з’явилася перша снайперська німецька гвинтівка Mauser 98k, але вона пропала восени 14-го року, коли загинув один з наших командирів.

Потім я десь ще рік була з карабіном, ну а далі у мене з’явилася СГД (Снайперська гвинтівка Драгунова, рос. СВД, - ред.) Я виміняла її за автомат, який мені подарував один із теперішніх нардепів на знак подяки за стару ще "донардепівську" допомогу. Саме з нею я почала вчитися – і вчилася від випадку до випадку, бо не завжди був транспорт, щоб поїхати на полігон. З цієї СГД я "зустріла" і перших сєпарів.

– Так як розвиваються зараз події на Сході війна може тривати десятки років. Що потрібно зробити, щоб змінити ситуацію на фронті?

– А що потрібно зробити, наприклад, Ізраїлю, який біля 70 років живе у стані безперервної війни, і при цьому модернізує країну і проводить вибори без розгойдування внутрішньої ситуації? Доля Ізраїлю – оптимістичний варіант майбутнього України. Є ще песимістичний: внутрішні чвари, розвал системи управління, громадянська війна і як наслідок – втрата державності.

– Проросійські настрої на Донбасі були дуже сильними. Що змінилося за ці роки війни? Що потрібно зробити українській владі?

– Місцеве населення на Донбасі поки що у більшості своїй не стало проукраїнським, але вже перестало бути проросійським. Люди втомилися від війни і будуть молитися на будь-яку владу, яка наведе порядок. В цілому – настрої населення міняються на краще.

Навіть зовні – все частіше на вулицях прифронтових міст можна зустріти хлопця в футболці з тризубом або дівчину у вишиванці. Але є й негативна тенденція. Останнім часом влада намагається зробити так, щоб в “зоні АТО” було більше порядку.

– Чи потрібно українізувати Донбас і як це можна зробити?

– Активно українізовувати Донбас треба було до війни. Якби за 20 з гаком років існування суверенної України Донбас встиг українізуватися, ця війна була б неможливою, і тисячі людських життів були б збережені. А зараз це не першочергове завдання. Зараз окуповані частини Донбасу треба збройним шляхом повернути назад, а вже потім українізовувати.

– Добровольці продовжують воювати на Донбасі? Як це вдається робити поза правовим полем...

- Продовжують. Мотивованість добровольців і великий некомплект у ЗСУ змушують армійських командирів допускати на передову неоформлених воїнів. Про їхню присутність на фронті знають всі, на всіх рівнях, від рядового до головнокомандувача. Але коли доброволець гине, ця інформація з Фейсбук-сторінок волонтерів і друзів неодмінно потрапляє у ЗМІ, і починається скандал, оскільки і Росія, і "західні партнери" вимагають, щоб добровольців на передку не було.

Командира, у зоні відповідальності якого загинув доброволець, можуть суворо покарати, після чого почнуться нові спроби вивести "неоформлених" з лінії фронту. Бувало таке, що ми тривалий час не мали доступу до лінії зіткнення. Потім галас вщухає, і все благополучно вертається на свої місця.

– Чого зараз найбільше бракує українській армії?

– Кастового офіцерського корпусу. Людей, які не уявляють себе в іншій професії і служать в армії тому, що їм це подобається, а не тому, що ні на що інше не здатні. Також українській армії бракує військового стану з усіма випливаючими.

– Розкажіть коротко про ситуацію на передовій (місце дислокації район Маріуполя)

– Те, що завжди: позиційна війна. Щовечірні перестрілки. Працюють важкі кулемети, СПГ, АГСи, доволі часто міномети. Лазять ДРГшки. Багато роботи для снайперів. Так що нічого принципово нового не відбувається. Є тільки один спосіб миттєво закінчити цю війну: капітуляція. Оскільки він нас не влаштовує, воювати доведеться довго і до упору.

– Як ви ставитеся до чергового перемир'я?

– До чергового "перемир'я" ставлюсь так само, як до всіх попередніх і наступних. Тобто, ніяк, бо їх на фронті немає. Якщо десь існують – лише десь по кабінетах. А на фронті – ну, буває, що кілька днів не працює артилерія. Не більше."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...