Людина народжена, щоб літати: Карпатський Да Вінчі 30 років майструє орнітоптер

Один карпатський винахідник вже понад 30 років свого життя живе однією мрією – збудувати "махокрил" за кресленням легендарного Леонардо да Вінчі.

Проживає цей чоловік у самому серці Гуцульщини, в селі Ільці, йдеться у сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

"Мені завжди подобався вид згори, польоти. Думав й сам: якби ж так літати", - розповідає Володимир Яковенко. Він народився у Білорусі, однак за його словами, у два роки батьки здали його до дитячого будинку. З того часу він побував у чотирьох інтернатах. Біля одного з них було поле, на яке часто прибігав ще юний винахідник, щоб подивитися на планери. "І так мене політ захоплював", - зазначає чоловік.
Тепер його – у всіх значеннях – крилата мрія, втілюється наче з середньовічних креслень і древніх легенд про Ікара і Дедала. Володимир чи не єдиний в Україні конструктор "махольота" - апарата, який в ідеалі мав би летіти, махаючи крильми тільки за рахунок людських м'язів.
Чоловік живе сам на полонині в Карпатських горах. У 1986 році він отримав мальовничих сім соток гори. Будиночок, 6 на 4 метри, притягнув бульдозером. Однак з часом робота із землею його втомила, і він віддав її під літні табори: християнські, дитячі. "Багатство мене не цікавить. Я іншим займаюсь. Малюю, винаходжу. От таке", - підкреслює Володимир.
Під "от таке" він собі залишив сарай і клаптик уже, в принципі, й не власного горища. Наразі, за невеликими сходинками, - і житло, і майстерня, і весь його світ.
"Я що уявляю, те й малюю. Мені аби уява працювала. Людям продаю, щоб їм добре було, "тепло". Не все ж багатіям… Треба ж, щоб і люди прості мали картини", - розповідає про своє життя винахідник.
Однак його головна мрія – це збудувати той самий орнітоптер. Гуцульський винахідник проштудіював усі середньовічні креслення Леонардо. Й ще - тисячі нотаток пізніших та сучасних послідовників орніоптера. Скрупульозні креслення, ретельні розрахунки. Десятки використаних моделей для дослідів. На його горищі, де, виявляється, заховалося ще горище – мов кажани, перечікують дні нерухомі тільця уже випробуваних модельок махокрила.
"Коли я випробовував, я спочатку резонанс вивчав два роки. Моделі вивчав. Потім вантажопідйомність крил, тягу крил. Потім робив моделі. Це все йшло поетапно. Це все роки забирало", - розповідає Володимир.
Покрокові успіхи апарату – від форми тренажера до випробувань навіть на аеродромі – чоловік показує на комп’ютері. Хоча цю машину вмикає за крайньої, майже святкової необхідності – спеціально для камери. Бо так, - конструктор техніки часів Да Вінчі – принципово уникає техніку часів Ілона Маска. Аби не порушити чистоту експеримента. Він не соромиться, що його махокрил – ще не горда птаха. Пояснює: це - прототип для удосконалень та випробувань. Тому і вигляд такий, і скелет – з екзотичних "кісток".

Винахідник конструює свій літальний апарат із того, що потрапить під руку: водопровідні труби, лижні палиці, пружини зі спальних ліжок.

І нехай це здається дивиною, та Володимир знає, що десять років тому в університеті Торонто – за захмарні для нього гроші – канадійцям вдалося змайструвати і випробувати щось подібне. Апарат пролетів на людському ресурсі майже 150 метрів за 19 і 3 секунди. Але для запуску моделі застосували авто. Володимир же хоче стартувати як і задумував Да Вінчі - тільки власними силами. Єдиний ворог Володимира - навіть не обмежені ресурси, а час. "Я по роках навіть не знаю: чи встигну я політати на махольоті…"
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...