"Лободи з куйками та потапами повісяться": Український продюсер нажахав адептів Путіна ідеєю

У Верховній Раді зареєстрували проект про внесення змін до закону "Про гастрольні заходи в Україні". Документ має обмежити виступи українських артистів у Росії і громадян країни-агресора – на нашій території.

Російська актриса Лія Ахеджакова (із квітами) не раз публічно засуджувала політику Володимира Путіна. Приїхала на Одеський міжнародний кінофестиваль представити фільм ”Лагідна” українського режисера Сергія Лозниці

Виняток зроблять росіянам, які публічно засуджують політику президента Володимира Путіна. За порушення, крім штрафу, передбачене обмеження волі на строк від шести місяців до трьох років.

Про плюси та мінуси законопроекту розповідають продюсер Ігор Кондратюк, медіа-експерт Олексій Ковжун і режисер Володимир Тихий, передають Патріоти України.

Ігор КОНДРАТЮК, продюсер: Такий закон треба було прийняти два роки тому. Затягування виглядає як непослідовність, нерішучість і відсутність реальної політики. В Україні – війна, держава має захищатися.

Програють частина слухачів. Скажімо, любителі пісень Дельфіна (сценічне ім'я російського співака Андрія Лисікова. Він 1 липня мав виступати на фестивалі Atlas Weekend. Через гастролі в Криму його не пустили в Україну. Іншим музикантам групи дозволили перетнути кордон. Концерт відбувся без фронтмена, хіти Дельфіна під інструментальний супровід співала публіка. – Країна).

Російські митці показали: вони не розуміють, що відбувається в Україні. Лише дехто утримується від гастролей у Криму. Як Андрій Макаревич, який каже, що все це погано пахне. Але до переважної більшості не дійшло, що вони наклали купу лайна на нашій території. Їм здається, що українцям це на користь. Що те лайно здобрює наш чорнозем.

Хтось став лялькою пропаганди. Приміром, продюсер Йосип Пригожин підписав звернення діячів культури Російської Федерації на підтримку політики Путіна в Україні, а тепер забирає свої слова назад. Решта дивляться передачу Дмитра Кисельова і переказують почуте.

За гастролі українських артистів у країні-агресорі покарання має бути грошове. Перше порушення – 150 тисяч, друге – 300 тисяч, третє – 600 тисяч гривень. Вони вимушені будуть вибрати, де хочуть жити. Ані Лорак прагне гастролювати в Росії і жити в Туреччині – це її право. Але тоді не треба очікувати, що її концерти будуть в Україні.

Позбавити їх громадянства – це крайній крок, коли людина свідомо підтримує агресію Кремля. Ув'язнення – не спрацює. Нікому не треба Потап і Настя у в'язниці. Тому, хочуть виступати в РФ – хай заплатять.

Ці гроші мають іти на армію або зміцнення кордонів. Про це треба буде писати у медіа. Коли це дійде до Москви, їх туди вже не запросять.

Росіян потрібно виховувати інакше. На кордоні на камеру мають сказати, що Путін і Російська Федерація анексували Крим і ввели війська на Донбас, що засуджують ці дії. Кожному, хто хоче виступати в Україні, через менеджерів повідомляти про цю умову. І ніякого насильства.

Олексій КОВЖУН, медіа-експерт: Російські співаки приїжджали в Україну знімати касу. Називалося це "чос". Виглядало так: у Москві будували декорації й давали велике шоу, а в Житомирі – під фонограму відтанцювали й забрали гонорар. Тепер ці кошти залишатимуться в Україні й годуватимуть наших артистів.

Тільки на четвертому році війни ми дотумкали, що шоу-бізнес – це одна з форм агресії РФ. Те саме було із забороною "Яндексу" та "ВКонтакте". І не підготували ці рішення так, як слід. Влада продовжує діяти в реактивному режимі. Не створюють порядок денний, а реагують на тактичні виклики.

Від закону виграє вітчизняна публіка. У Києві почали заробляти навіть симфонічні оркестри, які завжди були на дотації.

Пісень має бути так багато, щоб те, що потрапило до слухача, було справді сильне. У Великій Британії минулого тижня вийшло 458 нових композицій. Це забезпечує панування англо-саксонської музики в світі.

Ніколи інформаційний простір не був такий важливий, як зараз. У XVII столітті люди знали, як виглядає король, бо тримали в руці монетку з його зображенням. А нині відаємо, що сказав глава держави 15 хвилин тому або навіть що робить у цю хвилину.

Кожен українець, який перетинає кордон із Росією, ризикує життям і свободою. Як тільки дадуть сигнал, він може виявитися організатором "Правого сектора" чи бійцем "Азову".

Запрошення наших митців у РФ – частина розробок Федеральної служби безпеки. Артисту пропонують великий ринок, у тому числі, корпоративи. А з часом ФСБ вимагатиме сказати, що росіяни й українці – один народ. Заявити, що у нас – громадянська війна, а музика не має кордонів. Іван Дорн один раз бовкнув дурницю, і кілька місяців пояснює, що мав на увазі. Його гастрольна доля має стати наукою українським артистам.

Володимир ТИХИЙ, режисер: Україна великими кроками йде від Росії. Що там відбувається, наших громадян цікавить дедалі менше. Російські скандальчики з черговою зіркою реаліті-шоу тепер для нас такі ж, як, наприклад, грецькі. Втрачаємо залежність від їх імперського впливу.

Наше суспільство нагадує людину, яка пережила складну операцію: рухається і думає повільно. Коли почалася війна на Донбасі, театральні гастролери з РФ перестали їздити. По-перше – боялися. По-друге, їх не наважувалися привозити українські організатори. Вже за рік зросла кількість гастролей Україною наших театрів.

У Росії культурне життя є лише в Москві. Якщо в Уфі покажуть гарну виставу – це справжнє досягнення і диво. Столиця всмоктала найкраще, лишивши регіони напіврозореними. Київ теж був у полі московського впливу. Митець, який досягав успіху тут, одразу був затребуваний у Росії. Ролі грав другорядні, але добре оплачувані. Ми втрачали акторів, сценаристів, режисерів, композиторів.

Ситуація змінилася – в першу чергу, через війну. Наші культурні зв'язки з Росією незабаром стануть такими, як із Білоруссю. Ми живемо поряд, один про одного щось знаємо, однак культурної залежності немає.

Прописане в законопроекті фінансове покарання за виступи в РФ – символічне. По кишені не вдарить. Більше значення має моральний аспект. Гастролер, порушивши закон, стає злочинцем й отримує низку визначень: зрадник, запроданець.

Російські артисти мають або визнати, що Крим окупований, і не їздити туди. Або – не жалітися, що втратили українського глядача.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...