"Має бути воля Верховного головнокомандувача": "Існує велика проблема в діяльності "Укроборонпрому", - експерт

Росія використовує війну проти України для утилізації надлишкового озброєння та як полігон для випробовування нових систем озброєнь.

Про це в ефірі Радіо Свобода зазначив військовий експерт Олександр Мусієнко, передають Патріоти України. На його думку, Україна має чим відповісти бойовикам на Донбасі. Але досі бракує фінансування, є проблема зі складами та у непрозорій діяльності «Укроборонпрому», в корупційних ризиках при освоєнні західної техніки.

"«ДНР» і «ЛНР» не могли виробити своїми силами такі види озброєння. Не зважаючи на браваду Захарченка, який вихвалявся на 9 травня, розповідаючи, що роблять своїми силами якусь зброю. Ці факти потрібно фіксувати у тому контексті, що ця зброя постачається з Російської Федерації. Як правило, раніше там Росія використовувала не надсучасне озброєння. Бували випадки, але це не була практика як статистика. Зараз йде випробування новітніх систем.

Штаб ООС говорить про нові реактивні снаряди – вони це випробовують. Вони використовують цю війну проти України ще для утилізації надлишкового озброєння, яке у них залишалося – на утилізацію потрібні великі кошти, а зараз це можна відстрілювати і вирішити для себе воєнні задачі, а також підвозять новітні боєприпаси – війну використовують ще й як полігон для випробовування нових систем озброєнь.

У ЗСУ є озброєння на сьогодні, яким можна відповідати. Не стільки новітнього, модернізованого, як нам хотілося б. Інше питання, що ми намагаємося дотримуватися Мінських домовленостей і не використовувати великі калібри, лише з дозволу в окремих випадках. Надзвичайно складна проблема у нас з арсеналами і зі складами! Щодо постачання – є можливості, є потенціал наших підприємств. Питання полягає у фінансуванні – у грошах. 18 мільярдів – зовсім недостатньо, щоб у повній мірі отримували ЗСУ те, що потрібно... Ще у переддень Дня незалежності 2017 року президент виступав на параді військової техніки і говорив, що цей танк (Оплот» – ред.) буде поставлений. Чому не постачається досі і де він є – я не знаю...

Є проблема взагалі в діяльності нашого «Укроборонпрому». Потрібно запроваджувати інноваційний розвиток. 1% має бути передбачений на космічну програму України, як на мене, у новому законі про нацбезпеку, який має бути ухвалений у другому читанні. Наприклад, США говорять, що навіть з урізанням допомоги отримуватимемо близько 250 мільйонів доларів – яка це сума навіть порівняно з нашими 18 мільярдами гривень! 5 мільярдів – фактично п’ята частина! Цю суму можна було б наростити і до мільярда.

Проблема в чому? Зняти всі корупційні ризики на всіх етапах. Одна з причин, чому «Javelin» нам так пізно постачати стали – боялися, що ця технологія кудись може бути продана. Наприклад, у ту ж Росію. Слава Богу, їх зняли – ми отримали вже готову зброю. Системи контрартилерійської батарейної боротьби вже отримали, безпілотні літальні апарати, нехай і розвідувальні, не ударні. Можемо ж освоїти технології виробництва безпілотників в Україні. Туреччина змогла ж. Є «Укроборонпром», де 100 підприємств. Треба просто провести прозорий аудит, залучати приватний сектор на умовах державного-приватного партнерства – зробимо замкнутий цикл виробництва цього всього в Україні, починаючи від комплектуючих. Для цього має бути воля Верховного головнокомандувача."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...