Має побачити кожен! - ТОП-10 природних див України (фото)

В Україні є унікальні місця, які створені природою, вони вражають масштабами і красою.

Пропонуємо топ-10 місць в Україні, які варто відвідати мандрівникам, передають Патріоти України.

Олешківська пустеля

Пустеля знаходиться в Цюрупинському районі в 30 кілометрах на схід від Херсона і вважається найбільшим піщаним масивом Європи, що складається з семи так званих арен. Всі вони горбисті, з коливанням висот до 20 метрів.

Тут на глибині 300-400 метрів знаходиться прісне підземне озеро з дуже смачною водою, а посеред пустелі лежить один з унікальних витворів природи - оазис.

З 2010 року ця територія є Національним природним парком і огороджена з усіх боків штучними лісами.

Дністровський каньйон

Утворений цей каньйон в результаті вимивання Дністром гірської породи Подільської височини і розташований на кордоні Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької областей.

На території знаходиться близько 100 пам'яток живої і неживої природи світового значення. Тут збереглися і унікальні зразки відслонень гірських порід.

Також на території знаходиться 26 населених пунктів, де була досліджена трипільська культура. 86 представників флори і фауни гранітно-степового краю занесені до Червоної книги України та Європи.

Оптимістична печера

Це найдовша в світі гіпсова печера, розташована біля села Королівка на Тернопільщині. Великим скарбом печери вважаються вторинні мінеральні утворення, які протягом десятків тисяч років росли тут в підземних порожнинах. Це, перш за все гіпсові кристали різноманітної форми та кольору.

Тут в найбільш низьких ділянках лабіринту печери можна зустріти підземні озера, які нагадують дзеркала з води.

Температура повітря в печері протягом року постійна і коливається від 9,5 - 10,5 градусів і не залежить від температури повітря на поверхні.

Урицькі скелі

Пам'ятник природи та археології національного значення, який не має аналогів в Європі, розташований поблизу села Урич на Львівщині, на лівому схилі долини потоку Урічанка.

Скелі входять в історико-ландшафтний комплекс "Тустань" у складі природного національного парку "Сколівські Бескиди" і включають в себе сім груп скель: Камінь, Гострий Камінь, Мала Скеля, Жолоб, Гулька, Хрест і одна безіменна скеля.

Вражає пам'ятник своїми солярними наскельними малюнками-знаками, серед яких зображення символу Сонця. Крім того, одним з найцікавіших таких малюнків-петрогліфів є двометрове зображення людського обличчя.

Кам'яні Могили

Урочище "Кам'яні Могили" - це гірська країна в мініатюрі, розташована в селищі Назарівка Донецької області.

Тут можна побачити цілу купу природних скульптур і творів з каменю, які сприймаються туристами як фантазії художників. Унікальні граніти урочища, вік яких становить близько двох мільярдів років, не мають аналогів у світі.

Клевань. Тунель кохання

Це найромантичніше місце Волині, яке вважається ботанічним феноменом і знаходиться вздовж залізничної колії між селищами Клевань та Оржів в Рівненській області.

Утворений був тунель заростями дерев і кущів, які щільно сплелися між собою в арочній формі. Жителі розповідають про те, що, якщо пара поцілується під час прогулянки тунелем, то їх кохання скріпитися на все життя.

Водопад Шипот

Мальовничий водоспад розташований в глибокій ущелині річки Пилипець на північних схилах гірського масиву полонини "Боржава" Карпатського регіону.

Струмені води водоспаду зриваються з 14-метрової висоти декількома каскадами і розсіюються хмарою крапель.

Гранітно-степове Побужжя

Одна з найдавніших ділянок суші Євразії, знаходиться в межах північно-західної частини Миколаївської області.

Тут було виявлено 86 представників флори і фауни, яких занесли до Червоної книги України та Європейського Червоного списку. Крім того, гранітні скелі місцями досягають 50 метрів у висоту і прекрасно підходять для тренувань альпіністів.

Озеро Світязь

Найбільше і найглибше озеро природного походження в Україні знаходиться недалеко від селища Шацьк на Волині. Воно вважається найбільшим озером в групі Шацьких озер, харчується підземними водами і артезіанськими джерелами.

Вода озера має цілющі властивості, адже в своєму складі вона має срібло, йод і гліцерин.

Озеро Синевір

Озеро вважається найкоштовнішим природним скарбом Національного природного парку "Синевір" і є однією з візитних карток Карпат.

Унікальність озера в тому, що вода в ньому ніколи не виходить з берегів, навіть під час самих паводків, а все тому, що на його дні є отвір, який служить своєрідним природним регулятором рівня води в ньому.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...