Масштабний перерахунок пенсій в Україні: Чого очікувати українцям за кілька тижнів

В Україні з 1 березня всі пенсії перерахують, взявши до відома оновлений показник зарплати. В середньому виплати можуть зрости на 12-17%. При цьому частина українців ризикує залишитися без надбавок.

Журналісти з'ясували, як і кому перерахують виплати за кілька тижнів, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Головне:

  • пенсії перерахують всім, а надбавка залежатиме від того, як зростала зарплата за останні три роки;
  • прибавку можуть не отримати ті українці, які наразі отримують мінімалку і за формулою не заробили на виплату, вищу за мінімальну;
  • у квітні перерахунок чекає на пенсіонерів, що працюють;
  • у умовах обмеженого бюджету розраховувати на значне підвищення не варто.

Стосуватиметься всіх, але пощастить не кожному

Пенсія в Україні рахується від зарплати. Так, у формулі розрахунку фігурують всього три показники: стаж, середня зарплата по країні, власна зарплата. Для прикладу, в минулому році пенсії підвищили приблизно на 9%, а середня зарплата зросла приблизно на 25%. Відповідно, ті пенсіонери, які пізніше вийшли на заслужений відпочинок, при розрахунку мали вищі показники зарплати.

Це призводить до так званого "старіння виплат". Кабінет міністрів у рамках пенсійної реформи ввів автоматичний перерахунок виплат з урахуванням оновлених зарплат. І вже за кілька тижнів, 1 березня, відбудеться обіцяне підвищення.

Нововведення дотягли майже до виборів, оскільки до цього періоду Пенсійний фонд збирає інформацію про рівень середніх зарплат за минулий рік. Згідно із законом рахують таким чином: обчислюють відсоток середнього зростання заробітної плати за минулі три роки, ділять його навпіл і додають половину від торішньої інфляції. Орієнтовно це може бути близько 12-17%. На такий рівень і зростуть пенсії.

Для прикладу, якщо українець наразі отримує 1648 грн, то після перерахунку виплата допомоги додасть 197-300 грн.

Однак головна проблема — низька пенсія тих, хто мало заробляв і багато працював, залишається. "Я пам'ятаю про те, що говорять громадяни: всі ті, хто багато працював і мав маленькі зарплати — вони отримали маленький перерахунок пенсій. Я це знаю, і повірте, ми щодня думаємо про те, як знайти додаткові кошти, щоб зробити цей перерахунок . Але перерахунок вперше автоматично буде зроблено 1 березня 2019 року для українських пенсіонерів — так, як це передбачено законом", — заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Наразі близько 2 млн пенсіонерів отримують пенсію на рівні, близькому до мінімальної. А це 1497 грн. Багато хто з них за формулою мали отримувати навіть меншу за мінімальну виплати, але за законом розмір "дотягли" до мінімального. Наприклад, у минулому році пенсії рахували, виходячи із середньої зарплати у 5,3 тис. грн. Українець, який виходив на заслужений відпочинок з 25 роками стажу і зарплатою близько 6 тис. грн, міг претендувати на виплату в розмірі всього на рівні 1200 грн. Але насправді йому платили мінімальну пенсію, яка була вище за розрахункову.

Цього року такому українцю розрахунковий розмір пенсії можуть підвищити, наприклад, на 17%. Тоді виплата складе 1404 грн, а платити все одно будуть 1497 грн — мінімалку. Таким чином, перерахунок не відчують на собі ті українці, які через низькі зарплати наразі отримують невеликі виплати.

Хто ще отримає надбавку

Крім автоматичної індексації також незабаром перерахують виплати тим пенсіонерам, які продовжили працювати. "Органи Пенсійного фонду щороку з 1 квітня без додаткового звернення особи проводять перерахунок пенсії тим, хто на 1 березня року, в якому провадиться перерахунок, отримали право на його проведення", — пояснюють у ПФУ. Так, якщо стаж розраховували з урахуванням, наприклад, 25 відпрацьованих років, а до 1 березня "зібрався" ще один відпрацьований рік, у формулі розрахунку виплати мають підвищити коефіцієнт стажу.

Решті доведеться чекати на чергову індексацію. Вона, згідно з ухваленим бюджетом, відбудеться у грудні 2019 року і складе 74 грн.

Варто зазначити, що підвищення пенсій в цьому році передбачене і в бюджеті ПФУ. Разом з тим виріс і дефіцит. Лише у 2019-му на покриття дефіциту виділять з бюджету 167 млрд грн. Це рекордна цифра в історії ПФУ. У Міністерстві соціальної політики заспокоюють: це всього лише "брудний дефіцит". Тобто до нього входять не тільки пораховані за формулою пенсії, але і всі надбавки, "дотяжки" та "особливі права". У будь-якому разі, зібраних коштів з тих, хто працює, катастрофічно не вистачає на виплату пенсій.

І проблема лише загострюється. Так, ще в минулому році дефіцит становив 150 млрд грн, а у 2017-му — 139 млрд. А з урахуванням обмеженого бюджету розраховувати на дійсно високі пенсії не варто.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...