Медовий Спас, або Маковія: Що не можна робити в цей день

У вівторок, 14 серпня, православні українці святкують Медовий Спас, або Маковія. У цей день прийнято приходити в храм і дякувати Богові за врожай. У серпні бджолярі збирають мед, тому свято й отримало таку назву.

Також православна церква відзначає в цей день Винесення чесних древ Животворящого Хреста. Таке свято з'явилося після того, як у Константинополі сталася страшна епідемія і єдиним порятунком для городян стало освячення всіх колодязів і джерел води частиною хреста, на якому був розп'ятий Ісус. Народну назву "Маковія" це свято отримало через те, що в серпні прийнято збирати урожай маку та вшановувати пам'ять мучеників Макавеїв, передають Патріоти України.

Журналісти нагадали головні звичаї і традиції цього дня.

Що прийнято святити на Медовий Спас

У цей день прийнято святити в храмі мед із нового врожаю, воду і мак. При цьому, необхідно поділитися медом із нужденними.

Що не можна робити на Медовий Спас

У Медовий Спас заборонено їсти м'ясні, молочні продукти, рибу і яйця. Справи по дому і на полі також робити не слід. 14 серпня не можна лаятися і бажати комусь зла. Крім того, небажано голосно розмовляти в цей день.

Народні прикмети на Медовий Спас

Освячений у церкві букет із польових квітів захищає будинок від бід і невдач. Якщо покласти освячений мак під подушку дитині, то вона не буде хворіти.

До свята раніше виникли такі прикмети:

- На Маковія літо закінчується, а осінь починається.

- Яка погода в Медовий Спас, таким буде свято і в наступному році.

- Прийшов Медовий Спас - готуй шубу про запас.

- Якщо на Маковія йде дощ, лісових пожеж буде мало.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...