Медреформа в Україні: Як обрати лікаря, якому довіряєш

З першого квітня розпочалася національна кампанія "Лікар для кожної сім’ї". Українці зможуть підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром.

Про це у своєму блозі пише Голова Гадяцької районної державної адміністрації Олексій Матюшенко, передають Патріоти України.

"Скажу відверто, тема медицина для мене дуже близька. За чотири роки діяльності на посаді голови Гадяцької РДА, нам з командою вдалося багато зробити для медичної галузі. Ми закупили новітнє медичне обладнання, відремонтували медзаклади, осучаснили відділення. Все це для того, щоб мешканці району мали доступну і якісну медицину. Зараз у нашій країні відбуваються зміни у системі охорони здоров'я, і я разом із мільйонами співвітчизників вболіваю за успіх реформ.

Місце прописки не впливає на вибір лікаря!

"Кріпосне медичне право" скасовано! Відтепер українці вільні у своєму виборі – ви не мусите підписувати декларацію за місцем прописки чи проживання. Ви можете обрати будь-якого лікаря, якому довіряєте і чиє місце розташування робочого місця зручне для вас. Гроші за ваше лікування заплатить держава. Вам потрібно лише прийти до медзакладу з документами і підписати декларацію з лікарем.

Документи, які потрібні для підписання угоди з лікарем для дорослого – паспорт та ідентифікаційний номер. Для дитини – свідоцтво про народження дитини та документи (паспорт та код) одного з її батьків або опікунів.

Як підписати декларацію?

Спершу – оберіть лікаря. Важливо: заклад, у якому працює обраний вами лікар, має бути підключеним до системи "Електронне здоров’я".

Наступним кроком має бути – звернення у медзаклад, де працює терапевт, педіатр чи сімейний лікар, з яким ви хочете підписати декларацію. Декларації укладаються виключно в електронній формі: уповноважена особа закладу первинної медичної допомоги (в різних медзакладах це може бути або реєстратор, або медсестра, або лікар) внесе ваші дані в систему і роздрукує декларацію. Ви маєте підписати її у двох примірниках (один із них залишається у вас).

Важливо: уважно перевірте усі свої дані. Якщо помітили помилку – скажіть про це уповноваженій особі медзакладу.

В яких випадках звертатися до лікаря?

Ви зможете звертатись до сімейного лікаря з будь-якими питаннями, пов’язаними зі здоров’ям. Як показує світовий досвід більшість проблем із здоров’ям можуть бути вирішені на рівні первинної ланки, особливо у разі вчасного звернення.

Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки в разі необхідності будуть також видавати направлення до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти на ліки, в тому числі які підпадають під програму "Доступні ліки" (безкоштовні ліки в аптеці, за які платить держава), та будь-які медичні довідки, наприклад, до басейну та інше.

Я переконаний, що зміни в галузі охорони здоров'я – це крок до якісного та ефективного лікування. Не все відразу буде гладко. Але я впевнений, що врешті все це дозволить підняти на більш високий рівень нашу медицину. Нарешті будуть скасовані "подяки", "побори" та "вимагання". На зміну їм прийдуть високі та гідні заробітні плати для лікарів, а пацієнти отримають доступне та якісне лікування."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...