Медреформа в Україні: За що доведеться платити в лікарнях

З 1 липня в Україні зміняться принципи роботи поліклінік, після чого в рамках первинної та екстреної медичної допомоги пацієнт не повинен буде платити за будь-які послуги.

Про це розповів заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк в інтерв'ю "РБК-Україна", передають Патріоти України.

"МОЗ ухвалив відповідний наказ, який регулює питання надання первинної допомоги, в якому зазначено всі, що пацієнт отримає у сімейного лікаря безкоштовно. За це не можна брати грошей - ні копійки. Туди, крім огляду, входять вісім обстежень, електрокардіограма, кілька тестів і т. д." - пояснив він.

За його словами, у рамках вторинної та третинної медичної допомоги, тобто в лікарнях, буде існувати перелік медичних послуг, вартість яких держава не зможе покрити.

Точно будуть ліки, за які держава буде платити, як зараз за програмою "Доступні ліки", і точно будуть окремі послуги, за які держава не буде платити, уточнив Ковтонюк.

"Це напевно будуть послуги, які не є життєво необхідними. Також будуть послуги, і їх буде набагато більше, надання яких потрібно буде чекати, але вони будуть безкоштовними. Крім того, буде категорія невідкладних медпослуг, які пацієнти отримуватимуть безкоштовно і швидко", - підкреслив представник МОЗ.

Також зазначено, що гарантований пакет безкоштовних медпослуг буде складатися з різних документів, які будуть описувати різні види послуг.

"Наприклад, в одному документі про медпослуги буде детально розписано, які аналізи будуть оплачуватися державою, а які ні. Інший документ буде містити перелік екстреної медичної допомоги, який не буде детально розписаний, оскільки все і так оплатить держава", - сказав Ковтонюк.

Ще один документ буде містити перелік паліативної медичної допомоги, яка також буде безкоштовною.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...