Медична реформа в Україні: Що має знати кожен про договір з сімейним лікарем

У квітні 2018 року в Україні стартує кампанія по вибору лікаря ланки первинної допомоги. Тобто, так званого сімейного лікаря - педіатра або терапевта.

Коли Міністерство охорони здоров'я оголосить про початок кампанії, українцям необхідно буде вибрати собі сімейного лікаря. Медпрацівника, до слова, не обов'язково вибирати за місцем прописки, можна і за місцем проживання, - передають Патріоти України.

Після того, як людина зупинить свій вибір на конкретному лікарі, йому необхідно укласти з ним договір. Для цього потрібен набір документів - паспорт, ідентифікаційний код і, при необхідності, свідоцтво про народження дитини. Персональні дані пацієнта будуть внесені до реєстру, а людина отримає право безкоштовно звертатися до свого лікаря в будь-який час.

Некомерційна комунальна медична установа буде отримувати фінансування від держави за кожного оформленого пацієнта. Уже відомо, що за кожного «офіційного» хворого МОЗ платитиме лікарні 370 гривень на рік.

Також українцям нададуть право поміняти сімейного лікаря в будь-який момент, якщо обраний спочатку виявиться непрофесійним або чимось не влаштує пацієнта.
Відзначимо, що повністю нова модель фінансування для установ спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги стартує тільки в 2020 році. Однак уже в найближчі два роки в пілотних проектах будуть фінансуватися певні види послуг.

Також раніше був озвучений список безкоштовних медичних послуг. До переліку увійшли консультації лікаря (необмежену кількість разів), профілактичні огляди та базові аналізи.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...