Медична реформа: В.о. міністра повідомила про зміни в оплаті послуг лікаря

Починаючи з 2018 року держава буде оплачувати конкретні медичні послуги, надані пацієнтам на різних рівнях медичної допомоги.

Уляна Супрун

Про це на брифінгу сказала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, передають Патріоти України з посиланням на Укрінформ.

«Від 2018 року на первинній ланці, коли кожна сім'я обирає свого лікаря, dcs послуги надаються безкоштовно, весь перелік цих послуг надається безкоштовно. В 2019 році перейдемо на безкоштовні послуги спеціалістів в поліклініках, в 2020 році через державну страховку, за яку громадяни заплатили через податки, будемо сплачувати медичні послуги в госпіталях», - сказала Супрун.

В 2018 році держава оплатить за новою схемою базовий пакет послуг сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів. Затверджені новий перелік послуг первинної медичної допомоги та нові вимоги до оснащення практики первинної допомоги. Це типовий для європейських країн перелік послуг: консультації, направлення, довідки, профілактичні огляди, основні аналізи. Набір аналізів, які входять у перелік, поступово розширюватиметься.

Супрун також повідомила, що уряд затвердив 19 нормативних актів стосовно запровадження різних етапів медичної реформи, серед яких положення по створення Національної служби здоров'я, через яку здійснюватиметься оплата за медичні послуги. Документ вступить у дію після підписання Президентом законопроекту №6327. І від цього залежать терміни впровадження реформи. На початку січня буде оголошено конкурс на посаду голови Служби, і до липня вона буде утворена та розпочне роботу.

Крім того, затверджена методика розрахунку вартості медичної послуги.

Також були внесені зміни до положення про направлення громадян України на лікування за кордон. Серед іншого удосконалений механізм фінансування та передбачена можливість залучення коштів для оплати лікування з благодійних фондів, коштів місцевих бюджетів, інших незаборонених законодавством джерел.

Це дасть можливість не лише ефективно використовувати бюджетні кошти, а й не зволікати з процесом направлення на лікування за кордон. Відтепер, коли пацієнт потребує невідкладного лікування, він може виїжджати в клініку на лікування з того моменту, коли комісія поставила його на облік.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...