Медицина по-новому: Коли і за що українцям доведеться платити в лікарнях

В Україні в 2018-му офіційно вступила в дію медична реформа, але тарифи на платні послуги сформують тільки в наступному році.

2018-2019 - перехідний період, після якого українцям доведеться офіційно платити в лікарнях. "З 1 січня 2020 реалізація державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій здійснюється для всіх видів медичної допомоги", - йдеться в прийнятому законі про гарантії медичного обслуговування. В цьому і в наступному роках чиновники повинні порахувати і затвердити тарифи на всі медичні послуги, передають Патріоти України.

У 2019-му платна медицина може з'явиться частково, а вже з 2020-го - тарифи вступлять в силу. При чому, відповідно до закону, за найпоширеніші медпослуги буде платити держава, решту потрібно буде оплачувати з власного гаманця, або ж за допомогою медичної страховки.

Тарифи на медичні послуги поки що не розрахували. У профільному парламентському комітеті вже з'явилися передбачувані розцінки. Наприклад, майже в 28 грн обійдеться вимірювання тиску, а лікування відкритої рани пальця може обійтися більш ніж в 70 тис. грн. Залежно від того, скільки грошей виділять на медицину в 2020 році, і буде формувати список "медичних послуг", які оплачує держава.

До слова, в цьому році медична реформа торкнулася "первинки", тобто педіатрів, терапевтів і сімейних лікарів. На кожного дорослого хворого вони можуть отримати від держави 370 грн/рік. І чим більше пацієнтів, тим вище зарплата у лікаря. Пацієнти повинні укладати меморандуми з лікарями первинної ланки.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...