Мені в селі багато чого приносили, дуже багато. Харчі, курточки, матраци, шкарпетки, ліки…: Як працює 93-річна волонтерка - друг бійців АТО

Жителька селища Ничипорівка Анастасія Степанівна Шийка в свої 93 роки є військовим волонтером і організувала до цієї справи все село.

Анастасія Степанівна Шийка

Журналісти Depo.ua завітали як не до найстаршої, то однієї з найстарших в Україні волонтерів, передають Патріоти України.

Через два місяці їй буде 94 роки. На своєму житті пані Анастасія бачила дві війни і перемоги має побачити також обидві. Але на всяк випадок вже склала заповіт, наказала – її труну до церкви обов'язково мають нести волонтери.

Анастасія Степанівна живе на Яготинщині, в селищі Ничипорівка. Вона завжди була активним членом громади, а коли почалася війна, дізналася про волонтерів і відчула - також може допомогти. Навіть якщо пенсія крихітна і з цінного в хаті – ікони, вишиванка і фотографії дітей.

Пані Анастасія стала ходити по сусідах і просити їх передати щось в АТО. Хто одежею старою ділився, хто консервацію віддасть, хто городину. Хтось і не хотів допомагати, то вмовила.

"Відкриває двері мені господар: "Нічого нема і жінка зайнята, на городі". Я йому кажу, то дайте хоч двадцять гривень, на бензин. Витяг, дав, - розповідає вона. - А були такі, що казали: "Та, там вони, ті волонтери, все собі забирають". Я їм кажу – читайте газети. Мені в селі багато чого приносили, дуже багато. Харчі, курточки, матраци, шкарпетки, ліки… Я як допомогу зберу, так аж рада, навіть краще сплю".

Зібране пані Анастасія складала собі в комору, а коли її вдома не було, каже, люди самі приносили та й залишали. А вона потім передавала з іншими волонтерами, щоб відвезли на фронт

"Ця бабуся – це якесь диво! В такому віці, і ще допомагає іншим і сусідів організувала і на город її подивіться – ані бур'янця. І все сама", - розповідає волонтер, депутат Київоблради Армен Шахарьянц. Він привіз їй грамоту від 24 окремої механізованої бригади – подяку за підтримку і допомогу. Таких грамот в старенької вже чимало, і від сільради, і навіть від Філарета. Має ще волонтерську медаль і три ювілейні, військові.

Друга світова війна заскочила Анастасію Степанівну, а тоді просто Настуню, в рідному селі Трубівщина – це за кілька кілометрів від Ничипорівки. Яготин та прилеглі населені пункти було окуповано в середині жовтня 1941 року, невдовзі пані Настю погнали до Німеччини. Пам'ять вже не та, за майже сто років багато чого сталося, спогади у старенької плутаються. І багато не перепитаєш, бо інколи й недочуває.

Розповідає, як господар послав по сіль, а її затримали і ледь не розстріляли "на горищі взяли солі, вийшли із своєю сестричкою, так в нас офіцер німецький забрав і в свій військкомат повів, наказав розстріляти. Ми поцілувались, попрощались, як їде хазяїн, не дочекався від нас солі, нас виручив і забрав".

Розповідає, як радянські солдати стрибали, перекидалися, кричали і цілувалися, почувши, що закінчилася війна. Як вона зрозуміла, що вільна і пішла шукати своїх. Вийшла на залізницю, дісталася військової частини і її, через три дні після перемоги, на півроку мобілізували у залізничні війська.

"Баба Настя пройшла довгий шлях життя", - заглядає нам в очі, посміхається.

Восени, як з залізниці відпустили, повернулася на Трубівщину, працювала в магазині, тоді - помічником бухгалтера, "а тоді знайшовся дід, на мою голову".

"Пив увесь вік. Він нап'ється та спить, а я підійду, да подивлюся, да заплачу, думаю "нещасна ти"… - пані Анастасія сумно посміхається. - Помер, так от вже сімнадцятий рік сама, живу, не тушую, не боюсь нічого, в церкву ходжу, з людьми спілкуюся".

Вона має трьох синів, але всі живуть в місті. Трохи сердиться, що не завзяті до сільської роботи. "Дзвонять: ми приїдемо. Кажу, так, приїжджайте шашлики смажити, я вже все пополола. Я всім кажу, що бездітна – нема ж полоть кому", - сміється. Показує свої медалі і вишиванку – онука подарувала. Ніжно торкається білої тканини натрудженими руками: "Я вишиванку надягаю, українську моду соблюдаю. Онука подарувала, сказала гуцульська. Красива, справжня…"

Пані Анастасія каже, що дуже пишається молодими українцями – ті, які сміливі, не бояться воювати за свою країну і не лінуються допомагати тим, хто воює. Дуже любить волонтерів. В часи першої в її житті війни такого поняття не було. Хоча і війна була іншою.

Цього року вона майже увесь день 9 травня просиділа вдома, чекала, може хтось зайде, привітає. Прибрала в хаті, найкращу хустку вдягла. Не дочекалася.

А тепер просить Армена Шахарьянца, щоб, коли прийде час, провів її в останній шлях.

"Я такий заповіт даю: коли я помру, щоб три волонтери несли мою труну до церкви. З українським жовто-блакитним прапором. Батюшка в церкві з мене сміється, каже, зараз всі на війні, ніхто до тебе не прийде. Я кажу – прийдуть"

Волонтер погоджується прийти, але каже, що дожити все одно треба до ста років, і ще побачити другу перемогу.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...