"Мертві душі": Стало відомо про небезпечне шахрайство з квартирами в Україні

В Україні з'явився новий вид шахрайства з квартирами - завдяки нечистим на руку юристам, житло самотніх людей переписують на давно померлих родичів.

Так, мешканка Києва Марія раптово померла півроку тому. Рідних у неї не було, тільки близька подруга Тата, яка стала претендувати на житло в центрі столиці, передають Патріоти України.
«Нам в будь-якому випадку сказали, що потрібно відкрити спадкове справу, тому що, якщо не відкриємо її, квартира на 95% піде через якусь шахрайську схему», - розповіла Тата Воронова.
Однак, як виявилося, крім подруги на квартиру претендує 88-річний житель тимчасово окупованої частини Луганської області, який називає себе родичем покійної. Заяву минулого місяця старий написав в Києві у приватного нотаріуса. Виявилося, у матері Марії був чоловік з прізвищем Заплавський. При цьому чоловік, який не був батьком Марії.
«У дівоцтві Маша була Заплавською. Це прізвище її мами в першому шлюбі. Це прізвище чоловіка мами в першому шлюбі, який до Маші не мав відношення. Перший чоловік був народжений в смт Біле Луганської області. Я так розумію, що цей Заплавський Михайло Семенович якщо і існує, то його не просто знайшли в цьому населеному пункті. Напевно, на підставі цього вони і будуть якось підробляти документи», - вважає Тата Воронова.
За даними джерел в Держприкордонслужбі, чоловік з ПІБ Заплавський Михайло Семенович за останні 5 років не перетинав лінію розмежування. «Це, власне, той випадок, коли хтось із місцевих чиновників поклав око на безхазяйне майно. Відповідно, розраховує, маючи певні можливості, маючи кошти, фіктивно оформить це на підставну особу, яка перебуває на окупованій території», - не виключає юрист Української гельсінської спілки з прав людини Олег Левицький.
Тим часом, приватним нотаріусом, який прийняв заяву на відкриття спадкової справи від жителя непідконтрольною території, є Олександр Гнидюк. Чоловік підтверджує, що прийняв заяву і після його оформлення віддав документ заявнику. Він каже, що не покаже жодних документів без рішення суду, однак розповідає, що дідусю з «ЛНР» повірив.
За даними журналістів, Олександр Гнидюк в кінці 2012 року проходив у справі про шахрайство. У 2015 році - у справі про підробку документів. У травні 2018 - теж у справі про шахрайство.
Після зустрічі з ним стає відомо, що дідусь перевірену заяву про відкриття спадкової справи відправив у державну нотаріальну контору. Справа завів нотаріус Майданник. «Йому поштою надійшов лист, в якому була заява, завірена нотаріально про відкриття спадкової справи. Я такий-то є дядьком померлого такого-то. Прошу відкрити спадкову справу. І копія свідоцтва про смерть. Зворотною адресою була адреса цієї квартири. Ніяких інших контактів не було», - заявила подруга померлої Воронова.
Журналістам вдалося з'ясувати, що насправді Заплавський Михайло Семенович помер 11 років тому. Таким чином, квартира жінки, завдяки «чорним юристам» могла б відійти фіктивній особі.
Джерело: ТСН.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...