Методичка, по котрій навчали Путіна: У відкритому доступі з'явилися секретні книги КДБ про роботу розвідки

У 2017-2018 роках один із засновників сайту The Interpreter Майкл Уейс опублікував в The Daily Beast кілька радянських документів, які мають гриф «секретно». Це були брошури, присвячені роботі в КДБ і призначалися для навчання співробітників відомства.

У листопаді 2018 го The Interpreter зібрав їх в одному місці, додавши ще кілька посібників, які не з'являлися в The Daily Beast, передають Патріоти України.

Зокрема це:

"Викриття підстав противника в процесі розробки осіб, які представляють розвідувальний інтерес" - секретний документ, випущений в 1971 році для службового користування про небезпеку «підстав». У Росії він до сих пір засекречений, так як вважається цінним навчальним матеріалом для СЗР.

Брошура "Політична розвідка з території СРСР". Видано в 1989 році тиражем 370 примірників. У посібнику докладно розказано про методи вербування іноземних громадян, які постійно живуть або регулярно приїжджають в Радянський Союз.

Аналітична записка "Придбання та підготовка агентів-вербувальників в цілях розвідувального проникнення в установи США (на прикладі ряду північноафриканських країн)", 1988 рік.

У документі йдеться про специфічний прийом - вербування в третій країні "під чужим прапором". Для цього попередньо вербується агент-вербувальник - громадянин іноземної держави, який діє від імені "легендованих організацій". Однак тут розвідку підстерігає небезпека - нещирість вербувальника.

Брошура "Використання можливостей Радянського комітету з культурних зв'язків зі співвітчизниками за кордоном в розвідувальній роботі", 1968 рік. Тираж - 66 примірників.

Автори назвали важливим завданням свого документа: "розкладання антирадянських емігрантських центрів і паралізація їх підривної роботи за умови одночасного зміцнення і розширення прогресивного патріотичного руху".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...