Міжнародний жіночий день: Історія і традиції 8 березня (фото)

Міжнародний жіночий день, який щороку відзначають 8 березня, давно втратив своє первинне значення і перетворився на свято, під час якого чоловіки дарують жінкам квіти, подарунки і бажають "бути вродливими, хазяйновитими та тішити усіх".

Про те, що ця дата була затверджена для того, аби привернути увагу до проблем, з якими щодня стикаються мільйони жінок в усьому світі, згадують рідко, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Історія цього свята починається у 1908 році. 28 лютого понад 15 тисяч американок на заклик нью-йоркської соціал-демократичної жіночої організації вийшли на марш, аби заявити про свої права. Вони хотіли скорочення робочого дня і оплати праці нарівні з чоловіками. Крім того, однією з головних вимог була можливість голосувати, оскільки виборче право на той час у більшості країн мали тільки чоловіки.

З того часу і до 1913 року у США почали відзначати "День жінок" 28 лютого.

Через 2 роки в Копенгагені політичний діяч і учасниця німецького комуністичного руху Клара Цеткін запропонувала затвердити 8 березня, як міжнародний жіночий день, щоб у них була можливість виходити на марші та акції протесту, влаштовувати мітинги і привертати увагу громадськості до своїх проблем.

Після 1910 року Жіночий день з'явився в багатьох європейських країнах, а в 1975 року 8 березня внесли до списку свят ООН.

З часом Міжнародний жіночий день почав обростати все більшою кількістю міфів та істерик. Все частіше можна почути думку про те, що 8 березня — це день секс-працівниць, які у 1857 році вийшли на марш і вимагали виплатити зарплати морякам, щоб вони могли скористатися послугами повій. Підтвердження цієї історії немає, а її абсурдність свідчить тільки про те, що спроби жінок боротися за свої права для багатьох досі як кістка у горлі.

Різні активісти і навіть часом депутати раз у раз вимагають заборонити, скасувати і забути таке поняття, як Міжнародний жіночий день, пов'язуючи його з комунізмом і стверджуючи, що права на життя свято, яке відзначали в Радянському Союзі, не має. Дівчата, які виходять на марші в Україні, щороку піддаються хвилі критики і навіть нападам з боку радикальних груп. Наприклад, 8 березня 2018 року на марш у Києві напали підлітки, обливаючи жінок, які йшли в колоні, зеленкою і бризкаючи в них із газових балончиків.

Але незважаючи на те, що первинний сенс Міжнародного жіночого дня спотворили в інформаційному та соціальному просторі, його суть залишається незмінною — це право на рівність, комфортне та щасливе життя, позбавлене забобонів, дискримінації, насильства та стереотипів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...