"Молчи, грусть, молчи!": Російських олігархів погнали з офшорів

Адміністрації Дональда Трампа за допомогою санкцій за три місяці вдалося зробити те, що уряд Росії був безсилий здійснити останні 27 років, - перекрити відтік російських грошей в офшори.

Після квітневого посилення сакціонного режиму, який супроводжувався масовими перевірками рахунків росіян на Кіпрі, заморожуванням активів Олега Дерипаски і Віктора Вексельберга, а також ліквідацією прибалтійської «пральні» з відмивання російських грошей, заможні громадяни РФ зіткнулися з проблемами при виведенні капіталу, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Переважна більшість популярних у росіян офшорних юрисдикцій перестали приймати російські гроші в другому кварталі, а ключові зони і зовсім зафіксували відтік коштів, повідомив ЦБ РФ в щоквартальному звіті про прямі інвестиції з країни за кордон.

Найбільш серйозні труднощі виникли на Кіпрі - головною офшорною «скарбничці» російських грошей. За квітень-червень росіяни вивели з острова 13 млрд доларів - рекордну за 4 роки суму.
Відтік почався після того, як на Кіпр приїхала делегація Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) - підрозділу, відповідального за координацію і практичне застосування санкцій.
Після зустрічі з керівництвом кіпрського ЦБ банки почали запитувати у росіян документи, які раніше не були потрібні - підтвердження джерела доходу, лист від роботодавця, підтвердження сплачених податків за останні два роки, виписку про стан банківського рахунку за останній рік, документи на нерухомість, а також документи , що підтверджують право власності на бізнес з описом суті самого бізнесу.
Обсяг прямих інвестицій росіян на Кіпрі скоротився з 179 до 166 млрд доларів. Втім, він як і раніше становить значні 10% російського ВВП. Одночасно більше 10% виведених грошей довелося повернути з Віргінських островів: на кінець першого кварталу росіяни зберігали там 43,5 млрд доларів, а до кінця другого - залишилося лише 38,3 млрд. Прямі інвестиції в Австрію скоротилися з 31,3 до 29,7 млрд доларів, в Нідерланди - з 49,5 до 48,3 млрд доларів, до Швейцарії - з 18,7 до 17,5 млрд доларів.
Зупинився відтік російських грошей на Бермуди, острів Джерсі, в Монако і Латвію, яка довгий час була головною «пральні» і перевалочним пунктів з виведення капіталу з Росії в Євросоюз.
Спроба сховатися в Гонконзі також провалилася: у першому кварталі росіяни вивели туди близько 1 млрд доларів, збільшивши свої інвестиції майже в 6 разів. Однак у другому кварталі все вкладення довелося ліквідувати - їх обсяг впав з 1,337 млрд до 269 млн.

З великих офшорних юрисдикцій приплив російських грошей зафіксували лише Багами - туди за квартал було виведено 600 млн доларів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...