"Молодчики с молотками не помогут": Правозахисник розповів, як вирішити проблему з ромами в Україні

Проблему з ромами, яка останнім часом стала актуальною в українському суспільстві, не можна вирішити руйнуванням таборів і побиттям людей.

Про це заявив правозахисник Роман Лихачов, передають Патріоти України.
Він розповів, що ключова проблема - це інтеграція ромів в українське співтовариство і подальше їх освіту, присутність на ринку праці та інше. За його словами, ця проблема є наслідком розпаду «радянської примусової системи боротьби з бродяжництвом та кочовим способом життя».

«Начиная со времен Хрущёва, ромов принудительно заставляли «садиться» на землю, вести оседлый образ жизни. С одной стороны еще при Советском Союзе это было принудительно и совершенно не считались ни с культурными традициями, ни с правом на свободу выбора места жительства и прочими правами человека, которые Советское государство не уважало», — каже правозахисник.

При цьому, зазначає він, цей нав'язаний режим гарантував ромам певні соціальні гарантії та можливості: «С распадом Советского Союза и с распадом вот этой социальной системы ромы оказались среди тех уязвимых групп, по которым это ударило больнее всего, с распадом сельского хозяйства организованного системой колхозов и т.д».

Лихачов вважає, що інтеграція ромів в українське суспільство - це проблема вже декількох поколінь.

За словами правозахисника, велика частина ромів, насправді, цілком інтегрована в суспільство, має освіту і роботу. Однак такі представники залишаються поза увагою людей, завдяки діяльності деяких асоціальних груп ромів, які не мають освіти і ведуть маргінальний спосіб життя.

«Успешные социально интегрированные, образованные ромы, которые являются частью общества, в этом контексте себя как ромы не позиционируют, потому, что боятся столкнуться с негативом и соответственно их пример не виден для украинского общества. Украинское общество обобщает свои представления о ромах основываясь на других, тех которые бросаются в глаза и те, которые дают основания только для негативных стереотипов», — вважає експерт.

Щоб виправити ситуацію, говорить Лихачов, потрібно, щоб держава доклала зусилля з інтеграції ромів в українське суспільство. Зусилля повинні бути пов'язані з доступом до освіти. Крім того, потрібно викорінити практику дискримінації ромів як в суспільстві, так і на ринку праці.

«На самом деле, безусловно, это в первую очередь ответственность государства, которое обязано обеспечить образованием. Работу в отличие от социалистического советского государства нынешнее украинское государство никому не обязано давать, хотя по собственной специализации, пожалуй, что должно. А вот, например, образование давать это обязательство, закреплённое в конституции, в законе об образовании. И то, что Украинское государство в данной сфере относится к этому весьма халатно, это очень негативно, критически негативно отражается на интеграции и социализации ромов», — стверджує Лихачов.

За словами правозахисника, погроми таборів ромів, які влаштовують деякі радикальні організації, не є вирішенням проблеми: «Это является способом со стороны ультраправых экстремистов, во-первых, удовлетворить свои наклонности, потому что это весело и здорово громить беззащитную жертву, брызгать газом на женщин и детей. А во-вторых, они нащупали тему, по которой можно срубить дешевую популярность у населения».

Лихачов підкреслює, що насильство по відношенню і розпалювання міжнаціональної ворожнечі по відношенню до ромів є правопорушенням і злочином, який повинен бути розслідуваний, а винні притягнуті до відповідальності.

Джерело: InfoResist
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...