Московія така ж Русь як Румунія - Римська імперія: Професор Острозької академії про спадок Київської Русі

У суперечці між Україною і Росією за спадщину Київської Русі можна спиратися на приклад Італії та Румунії, які вважають себе спадкоємцями Римської імперії.

Петро Кралюк

Про це пише в своєму Facebook Петро Кралюк - український публіцист, доктор філософських наук, професор Острозької академії, передають Патріоти України.

Як зазначив публіцист, середньовічна імперія, яка називається Русь або Київська Русь, "це не Україна, а тим більше - не Росія", хоча і мала історичне відношення до становлення однієї й іншої.

"Якщо провести паралель, то Русь до Росії й України має приблизно таке відношення, як Римська імперія до Румунії та Італії відповідно. Румуни взяли назву у римлян і вважають себе їхніми нащадками, хоча території нинішньої Румунії були віддаленою, "варварською" провінцією Римської імперії, куди ледь досягав римський культурний вплив. Жителі Апеннінського півострова, який був серцевиною Римської імперії, зараз називають себе не римлянами, а італійцями", - пише він.

За словами Кралюка, та ж ситуація склалася з росіянами й українцями: "Перші виникли на варварській околиці Русі, але, через різні історичні обставини, привласнили собі назву Русі і Росії (останнє - похідне від Русі). Українці, які зараз живуть на землях, які були серцевиною Русі (втім, у давні часи під Руссю розуміли переважно Київську), хоча і втратили свою "російську назву", але саме з їхніх земель "пішла Руська земля".

"Відповідно, як італійці мають набагато більше прав претендувати на давньоримську спадщину, ніж румуни, так само українці мають більше прав претендувати на спадщину Русі, ніж росіяни", - сказав на завершення професор.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...