Москва "хвоста накрутила"? - Керівництво УПЦ зробило різку заяву щодо звернення влади України до Вселенського патріарха

УПЦ МП вважає звернення президента України Петра Порошенка та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні "перевищенням влади".

"Згідно зі статтею 35 Конституції України, церква відділена від держави, а тому питання церковного життя церква вирішує самостійно", - сказано в заяві відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП, передають Патріоти України.

"Українська Православна Церква, яка має канонічний зв'язок із Вселенським Православ'ям, не зверталася до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію православній церкві в Україні та не уповноважувала на це ні президента, ні депутатів Верховної Ради України. У зв'язку з цим згадані ініціативи є перевищенням влади, а також втручанням у церковні справи", - написано в повідомленні.

У заяві також висловлюється стурбованість тим, що надання автокефалії православної церкви в Україні "розглядається як питання не тільки релігії, а й геополітики". Стверджується, що ця тема є "предметом політичних маніпуляцій".

При цьому в УПЦ МП додали, що нібито завжди виступали за відновлення церковної єдності та за єдину церкву. "Однак запропонований і озвучений владою спосіб досягнення єдності не відповідає канонічному праву церкви й суперечить законодавству України. Адже влада просить надати Томос про автокефалію єдиної церковної структури, якої ще не існує. Саме тому вважаємо, що слід спочатку подолати розкол, відновити церковну єдність, і тільки після того ставити питання про зміну канонічного статусу єдиної православної церкви в Україні", - йдеться в заяві.

"Оскільки без канонічної Церкви неможливо мати єдину Церкву в Україні, то є підстави вважати, що насправді під виглядом створення єдиної Церкви сьогодні ховаються чергові спроби узаконити церковний розкол", - стверджують в УПЦ МП.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...