"Москва слабша, ніж вважає багато хто на Заході": Президент України прокоментував реакцію Кремля на автокефалію ПЦУ

Президент Петро Порошенко наголосив, що російська влада дуже розгнівана на Вселенський патріархат, бо він відхилив будь-які претензії Москви на Україну як її канонічну територію.

Президент Петро Порошенко спростував заяви Москви про нібито фінансові вигоди, які вселенський патріарх Варфоломій отримав від процедури надання томосу на автокефалію Православної церкви України. Як повідомили у прес-службі президента України, про це він заявив в інтерв’ю грецькій газеті TаNеа, передають Патріоти України.

«У таких твердженнях немає нічого здорового. Вони є злом як таким. Але, чесно кажучи, після років російської агресії і нашої боротьби за відновлення суверенітету і територіальної цілісності, ми нічого іншого від Москви не очікували. Той, хто пригадує російські історії про «зелених чоловіків» у Криму, «відпочиваючих» на Донбасі, MH-17 і Солсбері, не повинен знову потрапити у пастки Кремля», - сказав Порошенко.

«Російське керівництво є сумновідомим за брехню, обман і фальшиві новини. Багато разів вони були спіймані на «гарячому», поширюючи брехню, але вони продовжують. Сама природа війни, яку Путін і його режим ведуть проти демократичного світу, передбачає дискредитацію, маркування і підробки», - додав він.

Водночас президент зауважив, що ця підробка, створена Кремлем, є досить показовою, оскільки показує, як Москва сприймає світ. «Вони вважають, що без фінансової винагороди нічого неможливе. Я вважаю, що коли справа стосується впевненості і віри в Бога, й особливо відновлення історичної правди, немає місця для фінансових вигод. Ті, хто думають по-іншому або пропагують такі фейки, є слугами Кремля в його прагненні проти незалежності України і вільного світу як такого», - зауважив Порошенко.

«У світі немає грошей, які могли б купити таких людей як його всесвятість Варфоломій. Думаю, люди в Кремлі знають це – і таким чином намагаються фальсифікувати його мотиви. Проте Бог і історія знають правду. А ті, хто поширює брехню, в кінцевому підсумку зазнають краху. Якщо і є щось, чого його всесвятість патріарх отримав користь, то це від справжньої відданості України силі віри, і силі Божій. Автокефальна Православна церква України збагатить світове православ’я», - підкреслив президент.

За його словами, така реакція Москви також свідчить і про те, що вона слабша, ніж вважає багато хто на Заході. «Це великий урок. Кремль вкладає всі зусилля в свій образ, ніби він бездоганний, непереможний і всемогутній. Це просто ще одна підробка. Тому Москва дуже розгнівана на Константинополь, бо він відхилив будь-які претензії Росії щодо України як її канонічної території», - зауважив президент.

При цьому він додав, що Кремль навіть не приховує того факту, що вважає Російську православну церкву одним з ключових інструментів утримання України в орбіті і в межах «русского мира». «Створення незалежної Православної церкви України позбавляє її цих можливостей, або серйозно обмежує їх», - сказав президент.

«Всі претензії Москви стосуються влади і контролю над територією, а не віри і любові», - також зауважив Порошенко, нагадавши, що ситуація в українському православ'ї обговорювалася у Раді безпеки Росії під головуванням російського президента.

«Коли російський президент каже, що розпад СРСР став для Росії головною геополітичною катастрофою ХХ століття, то незалежна українська церква стала б другою», - додав він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...