Москва заплатить за все? - Естонія назвала приголомшливу суму збитків через радянську окупацію

Комісія при Міністерстві юстиції Естонії оцінила розмір збитку від окупації країни Радянським Союзом у приблизно 92 млрд рублів (за нинішнім курсом, 1,2 млрд євро).

Про це повідомляють місцеві ЗМІ з посиланням на звіт комісії, передають Патріоти України.

Голова комісії, історик Тоомас Хійо вважає, що Естонія не може відмовитися від вивчення завданих збитків та пред'явлення вимог про компенсацію, бо це означатиме визнання добровільного приєднання до СРСР.

"Міжнародне право дозволяє нам пред'являти позови про відшкодування збитків за втрати, пов'язані з окупацією, і в минулому це зробили кілька держав. Радянський Союз окупував Естонію в 1940 році, і окупаційна влада несе відповідальність за час окупації. Відмова від відшкодування збитку може вважатися визнанням добровільного приєднання до Радянського Союзу. В такому випадку будуть забуті десятки тисяч громадян, які стали жертвами радянської влади, і буде визнана безглуздість і непотрібність діяльності тих, хто боровся проти окупаційної влади", - сказав він.

За словами міністра юстиції Урмаса Рейнсалу, багато втрат не можуть бути виміряні в грошах, наприклад, руйнування державності, культури, освіти, розвитку вільного суспільства. Рейнсалу вважає, що роботу з оцінки збитку необхідно продовжувати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...