"Мова зараз стала самозбереженням нації": Відома акторка розповіла, чому треба говорити українською (відео)

Актриса театру та кіно Ірма Вітовська заявила, що українська мова є не тільки засобом спілкування, а й засобом збереження нації, тому дуже важливо спілкуватися саме нею.
Ірма ВітовськаЗа допомогою мови українці зможуть показати, що відрізняються від жителів Росії, а також захистити себе від їхньої агресії. Таку думку артистка висловила в ефірі хард-ток-шоу DROZDOV на телеканалі ZIK, передають Патріоти України.
"Мова сьогодні, на жаль, є не тільки засобом спілкування, це засіб збереження нації. І я вам зараз доведу. Росіянам сьогодні що говорять, чому Росія займає Крим і "Східну Малоросію"? Їм кажуть, що люди на цих територіях нічим від них не відрізняються. Мовляв, вони ж говорять, як ми, значить, ми - єдиний народ. І вони мають рацію. Адже з точки зору їхньої правди вони забирають своє", - зазначила Вітовська.

Тому, за словами актриси, щоб у росіян була перешкода бачити своє на українських землях, має бути мовна відмінність. "Можливо тоді вони подумають, що це не варто забирати, адже це не їхнє. Тоді не буде можливості й для маніпуляцій "зверху". Тоді це вже буде не звільнення, а агресія. Це важче подавати. Тому все, що я хочу сказати, що українська мова зараз стала самозбереженням української нації. І саме мовою ми можемо показати, що ми інші", - наголосила заслужена артистка України.

А щодо російськомовних патріотів України, Ірма Вітовська каже, що таких людей в Україні чимало, але вони роблять все для того, щоб в майбутньому їхні діти та внуки розмовляли українською мовою. "У мене є багато друзів, які говорять російською, тому що в такому віці їм уже важко опанувати українську. Але вони розуміють, що їхні діти повинні вивчити рідну мову. І взагалі, все починається з обличчя міст, з сервісу ресторанів і закладів, які відвідує людина в своїй країні. Адже коли до вас звертаються на мові тієї країни, де ви знаходитеся, то і ви так будете розмовляти. І коли ви тільки туди заходите, і до вас звертаються "Ласкаво просимо", "Заходьте, будь ласка", то все відразу стає зрозумілим. Ось це ідентифікує країну. Це сьогодні робить будь-яка країна", - підсумувала актриса.


Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...